Петковић: Прије судског спора због НАТО бомбардовања обавити правну и чињеничну анализу

Срна
Петковић: Прије судског спора због НАТО бомбардовања обавити правну и чињеничну анализу

БАЊАЛУКА - Адвокат из Бањалуке Милан Петковић рекао је Срни да је потребно обавити правну и чињеничну анализу прије покретања судског спора којим би се доказивало оболијевање од малигних болести грађана Српске узрокованих НАТО бомбардовањем.

Петковић је појаснио да мора прво утврдити да ли су наступиле застаре за покретање судског спора и подношење тужбе за накнаду штете.

Он је додао да је веома важно доказати чињеничну основу, односно шта је узрок, шта посљедица и која је штета наступила.

-Још битније је довести у везу противправно поступање које је било, односно само бомбардовање које се десило и посљедице које су настале по оштећене - сматра Петковић.

Такође, указао је, ту се поставља питање одговорности, да ли је одговорна НАТО као војна алијанса или државе чланице које су учествовале у агресији на Републику Српску.

-Сигурно ће ту бити неколико отворених питања јер је НАТО до сада истицао имунитет, односно немогућност да буде одговоран за било какву штету као Алијанса. То су све питања која ће се морати ријешити - рекао је Петковић.

На недавним састанцима о здравственим и еколошким посљедицама НАТО бомбардовања Српске осиромашеним уранијумом, републичко руководство је са познатим италијанским адвокатом Анђелом Тартаљом договорило да се организује и прикљупљање медицинске документације ради правног и судског доказивања оболијевања од малигних болести грађана Српске узрокованих овим бомбардовањем.

Адвокат из Рима Анђело Фјоре Тартаља је пред италијанским судовима добио више од 300 пресуда против Министарства одбране Италије у корист италијанских војника такође обољелих или преминулих од рака након што су у мисијама на Косову и Метохији, у БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму.

Тартаља је пред италијанским правосуђем, путем вјештачења, анализа и друге аргументације, успио да докаже узрочно-посљедичну везу између боравка на територији бомбардованој осиромашеним уранијумом и оболијевања од рака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана