Петковић: Нови покушај Приштине да окупира сјевер КиМ

ГС
Foto: Архива

БЕОГРАД- Једностраном одлуком о одржавању некаквих ванредних избора у четири српске општине на сјеверу Косова и Метохије власти у Приштини настављају да над Србима спроводе правно и институционално насиље, кршећи између осталог и тачку 11 Бриселског споразума, рекао је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

- Избори за српске општине, без Срба и српског народа, немају никаквог смисла и као такви осуђени су на пропаст. Ријеч је о новом покушају Приштине да окупира сјевер Косова и Метохије, а све скривајући се иза некаквих изборних процеса у тренутку када својим једностраним и противправним акцијама Аљбин Курти, Вјоса Османи и њихови посилни додатно подижу тензије на терену - нагласио је Петковић.

Он наводи да је ово још један доказ да Приштина никада није ни жељела институционалну сарадњу са Србима на КиМ, већ напротив, само је настојала да спроведе и заокружи своју великоалбанску идеју и протјера Србе са њихових вјековних огњишта.

- Никаквим уцјенама и пријетњама Приштина неће успјети да заплаши Србе који су напустили приштинске институције, јасно поручивши да је једини пут за повратак формирање Заједнице српских општина и укидање противправних и једностраних одлука о таблицама - истиче Петковић.

Међутим, додаје да у Приштини једино знају за насилне потезе, пријетње и звецкање оружјем.

- Због тога сада Курти улази у нову фазу обрачуна са Србима, једностраном одлуком о спровођењу изборних радњи на сјеверу КиМ, иако је свима јасно да је такав поступак јалов и узалудан, јер Срби на КиМ не могу више да трпе терор Приштине и кршење основних људских права - закључује Петковић, пренио је Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана