Петковић: Неодговоран потез Дураковића, истрага против имама не може бити обустављена

Срна
Петковић: Неодговоран потез Дураковића, истрага против имама не може бити обустављена

БАЊАЛУКА - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић изјавио је за Срну да је неодговоран позив потпредсједника Републике Српске Ћамила Дураковића да се обустави истрага против главног имама Меџлиса Исламске заједнице (ИЗ) Козарац Амира Махића.

-Не може било ко да утиче да се једна таква истрага обустави и овакво позивање Дураковића могло би бити посебно кривично дјело - трговина утицајем, јер са позиције коју има врши утицај на органе гоњења - појаснио је Петковић који је адвокат.

Петковић је рекао да није сигуран да ли је изјава Дураковића ствар незнања или је смишљена, али је појаснио да се истрага о кривичним дјелима јавног изазивања и подстицања насиља и мржње, као и повреда угледа Републике Српске не може обуставити јер се спроводи по службеној дужности, те је предвиђена новчана или затворска казна.

Он је напоменуо да је потребно радити на помирењу, али да је посебно забрињавајуће када поруке мржње долазе од представника вјерских заједница, што за посљедицу има још већу нетрпељивост између народа.

-Тешко је оном ко има мржњу у мислима забранити да је изнесе у јавност. Ниједним законом се не може забранити. Битно је вршити превенцију. Када се прописују затворске казне, то је превентивно дјеловање да се мржња искоријени - навео је Петковић.

Потпредсједник Републике Српске Ћамил Дураковић саопштио је данас да од свих органа власти тражи обустављање истраге против главног имама Меџлиса ИЗ Козарац Амира Махића, као и свих радњи у вези с наведеним случајем, апелује на разумно одлучивање те позива на разговор, дијалог и међусобно уважавање.

Махић је током вјерске службе 27. јануара Светом Сави приписао фашизам, а Српској православној цркви секташтво.
Према његовим ријечима, двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље су, како је навео, национализам и фашизам, а “зачетник идеологије мржње према другоме је управо Свети Сава”.

Окружно јавно тужилаштво Приједор оквалифоковало је овакве изјаве Махића као кривично дјело јавно изазивање и подстицање насиља и мржње, о чему је истрага Полицијске управе Приједор у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана