Петковић: ЕУ важна за опстанак БиХ, али не на штету ентитета

Срна
Петковић: ЕУ важна за опстанак БиХ, али не на штету ентитета

БАЊАЛУКА - Улазак БиХ у ЕУ значио би њен опстанак, али не уз услове централизовања државе и на штету њених ентитета, изјавио је Срни потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић.

“Битно је да ЕУ, када буде дошла овдје, не ради оно што је радила - да се иде на развлашћивање ентитета и јачање централизоване државе, него поштовање ентитета и њихових надлежности. Такође, да кажемо шта мора бити у надлежности БиХ да би се побољшао стандард грађана, а не развластила Република Српска или други ентитет”, рекао је Петковић.

Он је истакао да вјерује у европски пут БиХ и добијање кандидатског статуса до Нове године, иако је посљедњих година порастао евроскептицизам у БиХ и све чешће се од политичара чује да су скептични када је ријеч о чланству БиХ у ЕУ.

“БиХ може опстати само у ЕУ. Останемо ли овако, све ми више чини да је све мање Европе, али и БиХ на овим просторима”, навео је Петковић.

Он се нада да ће 1. децембра бити конституисана Парламентарна скупштина БиХ и да ће се брзо ући у процес формирања Савјета министара који ће одмах кренути радити за добробит свих грађана.

“Свака реформа значи тешке промјене, али је важно да буду реформе, а не револуција и не смијемо никада ићи у реформу да би некога оштетили или развластили. Уколико је та реформа у доброј вјери или намјери и уколико се стварно жели помоћи грађанима онда је то уреду и битно је да свако направи одређени компромис”, закључио је Петковић.

Комесар ЕУ за сусједске односе и проширење Оливер Вархељи допутоваће сутра у дводневну посјету БиХ током које ће разговарати са званичницима БиХ о реформама и наредним корацима на европском путу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана