Пет студената из Сарајева обољело од кју грознице

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Ветеринарски факултет у Сарајеву потврдио је да је пет студената ове високошколске установе обољело од кју грознице (Љ грознице), те дјелимично обуставио теренску праксу.

”Прву информацију смо добили јуче у послијеподневним часовима, односно копије серолошки-позитивних налаза издатих код овлаштене здравствене установе, којима је потврђена изложеност узрочнику кју грознице код пет студената”, саопштено је са овог факултета.

У саопштењу наводе да се организација наставе и рада на Факултету одвија с императивом максималне заштите студената и особља, а да обавезну теренску праксу ветеринарског студија, као и већина ветеринарских факултета у свијету, имају организовану на фармама које су под надзором ветеринарског јавног система.

Теренску праксу похађају студенти старијих година, који су едуковани током студија о ризицима и заштити себе, околине и јавности од заразних болести.

Ветеринарски факултет је, како се наводи, превентивно предузео све мјере ка заштити здравља својих студента и наставника, првенствено ђелимичним обустављањем теренске праксе, те према законској обавези промптно укључио надлежна тијела која су сходно томе реаговала.

Овај факултет изражава искрену емпатију с обољелим студентима и њиховим породицама, као и спремност да помогне свим расположивим капацитетима.

Кју грозница припада групи зооноза и карактерише се температуром, главобољом, боловима у мишићима, малаксалошћу, а код већине и развојем запаљења плућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана