Песимистичне процјене финансијских експерата: Каматне стопе далеко од рикверца

Вељко Зељковић
Песимистичне процјене финансијских експерата: Каматне стопе далеко од рикверца

БРИСЕЛ - Финансијска стабилност у еврозони је и даље крхка, пошто строжи финансијски услови све више утичу на привреду које се развија у окружењу слабог економског раста, високе инфлације и појачаних геополитичких напетости.

Упозорено је на ово у посљедњем извјештају Европске централне банке (ЕЦБ), уз констатацију како су финансијска тржишта у еврозони и даље изложена неповољним макрофинансијским и геополитичким кретањима, као и потенцијалним рањивостима.

Према ријечима потпредсједника ове банке Луиса де Гиндоса, слаби економски изгледи и посљедице високе инфлације оптерећују способност људи, компанија и влада да сервисирају своје дугове. Сматра и да ће се потпуни утицај строжих финансијских услова на реалну економију тек осјетити у будућности, с обзиром на опште продужење рока доспијећа кредита у привредним секторима, када су каматне стопе биле веома ниске.

У поменутом извјештају Гиндоса наводи се и да банке у еврозони профитирају од повећања каматних стопа, али се суочавају и са препрекама због виших трошкова финансирања, погоршања квалитета имовине и нижег обима позајмљивања.

Подсјећања ради, Европска централна банка недавно је, и поред свих негативних економских и финансијских кретања и трендова, одлучила да задржи референтне каматне стопе на високих 4,5 одсто. Истовремено Америчка централна банка ФЕД одлучила се на исти потез па је задржала референтну каматну стопу у распону између 5,25 и 5,5 одсто, на нивоу на којем се налази од јула. Такве одлуке отвориле су питање колико ће трајати то “мировање” каматних стопа и да ли се и када може очекивати њихово смањивање.

Економски аналитичари и финансијски експерти сматрају како до смањења каматних стопа неће доћи у некој блиској будућности, јер на то упућују сви финансијски трендови које креира ЕЦБ, али и сама дешавања на глобалној сцени. Како кажу ова банка је само направила паузу у монетарном затезању, али и подсјећају да је из ЕЦБ у неколико наврата поручивано како опција додатног заоштравања, односно подизања каматних стопа, остаје као једна од опција - уколико буде постојала потреба за тим.

Финансијски стручњак Зоран Грубишић каже да ће ова “ванредна ситуација” сигурно трајати до краја ове године, али и већим дијелом наредне.

- Живимо у неизвесним временима. Само је питање да ли пауза или даље подизање. Ово је сад нека привремена пауза. Не очекујем да ће се референтне каматне стопе спустити у догледно време - каже Грубишић, додајући да су узроци инфлације прије свега структурне природе, са трошковне стране и превелике количине новца у оптицају.

Нове невоље

Потпредсједник ЕЦБ Луис де Гиндос каже да ће успоравање кинеске економије сигурно неповољно утицати и на економску активност унутар еврозоне. Истиче како велику пријетњу, у вријеме када је базна инфлација и даље тврдоглава висока, представљају тензије на Блиском истоку, које у неком тренутку могу опет погурати цијене енергената навише. Ширење овог сукоба, како је појаснио, може смањити и “расположење потрошача и апетит инвеститора за ризиком”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана