Перишић: Ускоро захтјев за ексхумације на више локација у Броду

Срна
Перишић: Ускоро захтјев за ексхумације на више локација у Броду

БАЊАЛУКА - Институт за нестала лица БиХ поднијеће у најскорије вријеме захтјев Тужилаштву БиХ за обављање ексхумација на више локација у општини Брод гдје постоје индиције да се налазе бројни посмртни остаци жртава српске националности у вези са ратним догађајима из 1992. године, каже члан Колегијума директора Института Никола Перишић.

-На том подручју завршено је деминирање терена и урађене су све предистражне радње - рекао је Перишић Срни.
Он каже да постоје индиције да се на више локација на подручју општине Брод налазе масовни посмртни остаци жртава српске националности у вези са ратним догађајима из 1992. године.

Коментаришући раније захтјеве удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске да се детаљно претражи терен на подручју Озрена и Возуће на којима су током протеклог рата измјештене српске масовне гробнице, Перишић је рекао да је Озрен стални предмет опсервације са припадајући општинама Завидовићи, Маглај, Возућа, Лукавац.

Према његовим ријечима, претпоставља се да се на овом подручју налази највећи број тијела српских жртава.
Перишић каже да се врше истраживања на том подручју, као и да постоји велики број свједока који се налазе у иностранству, а који треба да дођу да дају исказе.

-У најскорије вријеме радићемо ексхумације и на том подручју - закључио је Перишић.

Предсједник Удружења за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила општине Брод Марко Грабовац раније је рекао да се у Броду поред ријеке Саве налази једна масовна гробница са тијелима Срба из Сијековца, која још није истражена.

-У близини масовне гробнице налазе се и појединачна гробна мјеста убијених Срба из Сијековца и Брода. Мислим да би Тужилаштво БиХ требало да изда наредбу за пробно копање масовне гробнице - каже Грабовац.

Према подацима Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и нсталих цивила на Озрену је измјештено 11 масовних српских гробница са око 140 тијела, од чега је најкарактеристичнији случај из Гостовића гдје су 53 српска борца масакрирали муџахедини, од чега је 12 тијела пронађено и идентификовано.

На Озрену је заробљено 459 српских војника, од чега их је 49 размијењено, 271 идентиФиковано, а 131 се води као нестао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана