Перић: Циљ покретања поступака моја дискредитација

Срна
Перић: Циљ покретања поступака моја дискредитација

САРАЈЕВО - Судија Суда БиХ Бранко Перић истакао је да је циљ покретања дисциплинског поступка због прекршаја прописаних Законом о Високом судском и тужилачком савјету БиХ (ВСТС), као и предистражног кривичног поступка против њега искључиво његова професионална и морална дискредитација, те да активну улогу у овом медијском линчу има група тужилаца Тужилаштва БиХ.

-Тужилачко-медијска мафија је након дисциплинског поступка издејствовала покретање и предистражног кривичног поступка против мене због почињења кривичних дјела одавања тајних података и кршења закона од судије из Кривичног закона БиХ, почињених објављивањем издвојеног мишљења приликом објављивања пресуде у својству предсједника вијећа у кривичном предмету „Новалић и други“- навео је Перић у саопштењу.

Он је истакао да посљедњих година пролази кроз медијски линч који је, како је навео, осмислила група тужилаца Тужилаштва БиХ, у сарадњи са одређеним медијима, због ослобађајућих пресуда у предметима "Осмица и други", "Мутап и други" и "Новалић и други".

Перић је додао да је жалосно што активну улогу у овим "нечасним пословима" има група тужилаца Тужилаштва БиХ који су "своју тужилачку моћ удружили са политичким центрима моћи у покушају да Суд БиХ користе као средство у политичким обрачунима".

-Ова врста тужилачких злоупотреба трајно је уништила интегритет тужилаца, углед институције Тужилаштва БиХ, углед правосуђа БиХ и повјерење јавности у правосуђе и владавину права - навео је Перић.

Тужилаштво БиХ запримило је у понедјељак, 5. јуна, кривичну пријаву од анонимног подносиоца против Перића због наводно почињеног кривичног дјела одавање тајних података и кривичног дјела кршење закона од судије из Кривичног законика БиХ, а у вези са поступањем пријављеног судије приликом јавне објаве првостепене пресуде у предмету "Новалић и други", када је изнио своје издвојено мишљење, наведено је у захтјеву тужиоца за достављање информација од Суда БиХ у вези са првостепеном пресудом, у који је Срна имала увид.

У Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а јуче је речено Срни да је против Перића покренут дисциплински поступак због прекршаја прописаних Законом о ВСТС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана