Пендеш: Суштина није само чланство у ЕУ, потребан већи консензус у оквиру БиХ

Срна
Foto: Аваз

САРАЈЕВО - Делегат хрватског народа у Дому народа парламента БиХ Марина Пендеш /ХДЗ БиХ/ сматра да није суштина само чланство у ЕУ и отпочињање преговора, већ то да у БиХ постоји већи степен консензуса између странака које чине већину на нивоу БиХ.

Пендешева је рекла да сматра да се неке од колега из одређеног броја странака који су до сада били опозиција још у потпуности не сналазе и да се странке "тројке" некада не понашају као позиција и не преузимају одговорност за учињено и неучињено, а замјера им и то што покрећу одређене иницијативе мимо Савјета министара.

"Суштина је да ми у БиХ нађемо консензус како бисмо ову БиХ, земљу три конститутивна народа и оних који се тако не изјашњавају стварно учинили простором доброг живљења", нагласила је Пендешева.

Она сматра да рјешење није гурати земљу у ЕУ преко реда, као и да је свака посјета представника ЕУ БиХ, па и овоседмична, позитиван искорак и потврда да је БиХ на правом путу.

Пендешева сматра да ће БиХ заслужено отпочети преговоре и да ће у оба дома парламента БиХ бити усвојени закон о Високом судском и тужилачком савјету, те закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

Она је увјерена и да постоји сагласност да прођу измјене Изборног закона БиХ.

"Није суштина само у измјени Изборног закона, да направите козметичке измјене тако што ћете увести електронско гласање, за које не знам у којој држави ЕУ то постоји, јер су неке биле увеле, па увидјеле да то отвара могућност веће манипулације него физичко пребројавање гласова", рекла је Пендешева за БХРТ.

Она је изразила наду да ће већина то подржати на начин који су договорили политички лидери и постигли консензус на прошлонедјељном састанку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана