Пендеш: Пресуда у предмету „Славен Ковачевић“ излобирана

Танјуг
Пендеш: Пресуда у предмету „Славен Ковачевић“ излобирана

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Клуба хрватског народа у Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Марина Пендеш рекла је да је пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету „Славен Ковачевић“ добро излобирана и да ће ХДЗ БиХ инсистирати на пуном спровођењу онога што је дефинисано Уставом БиХ.

„С обзиром кога смо послали испред БиХ сигурно је добро излобирао да буде таква пресуда. Али нема везе, замијенићемо онога ко ради само у интересу једне политичке опције“, рекла је Пендешова.

Она је истакла да се кроз ову пресуду жели се анулирати допринос који је урадила предсједавајућа Савјета министара Борјано Кришто, заједно са министрима, када је ријеч о европском путу.

Уколико се жели боља БиХ, каже Пендешова, треба се фокусирати на њен европски пут.

Пендешова указује да је неозбиљно написано образложење пресуде Суда у Стразбуру у којем се наводи да „тренутни политички систем БиХ даје предност етничкој заступљености у односу на политичке, економске, друштвене, филозофске и друге факторе, што појачава етничке подјеле и поткопава демократски карактер избора“.

„Образложење је толико широко позиционирано и за мене је неозбиљно написано. Нисам правник, али као инжењер могла бих сваку ову реченицу оборити са десет својих“, рекла је Пендешова за Н1.

Она је истакла да ће ХДЗ БиХ заузети став и радити у складу са својим програмом.

„ХДЗ инсистира на пуном споровођењу онога што је дефинисано Уставом БиХ. Легитимно представљање је и када се бирају посланици, начелници...Значи, свако представљање је легитимно које је у складу са законом. Легитимно представљање када говоримо о Предсједништву БиХ и домовима народа је јасно дефинисано, то су представници народа“, рекла је Пендешова.

Она је додала да не мисли да је Славен Ковачевић стручњак за право, јер је то особа која се понекад изјашњава као Хрват, а некад као Србин и за њу је, како каже, морално упитна.

На питање да ли је реално да БиХ буде једна изборна јединица када је ријеч о избору за члана Предсједништва БиХ, Пендешава каже да она тако не ишчитава пресуду Суда у Стразбуру.

„Поштујем Устав БиХ који каже да БиХ има два ентитета и дистрикт Брчко. Требамо наћи најбоље рјешење и омогућити да се и представници других народа кандидују. Ми смо предложили закон који омогућава да свако може бити биран, али не значи да ће бити изабран“, рекла је Пендешова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана