Пелег: Одбијам да будем пион у игри

Срна
Пелег: Одбијам да будем пион у игри

САРАЈЕВО - Израелски амбасадор у БиХ Галит Пелег изјавила је Срни да, као амбасадор којег је одредила држава Израел, поштује све изабране званичнике у БиХ, али да одбија да буде пион у унутрашњој политичкој игри.

"Одбијам да будем искориштена као пион у унутрашњој политичкој игри било које партије или функционера", рекла је Пелегова Срни, коментаришући изјаве премијера ФБиХ Нермина Никшића да је затечен њеним писмом Влади ФБиХ у којем је навела да ће Израел помно пратити да ли се против израелског бизнисмена у БиХ Амира Гроса Кабирија чини било какво кршење међународних и људских права.

Градоначелник Сарајева Бењамина Карић поднијела је прошлог мјесеца кривичну пријаву Федералној управи полиције против Кабирија, истичући да је већ неколико мјесеци жртва његовог узнемиравања.

Она је тада објавила на друштвеним мрежама да јој је Кабири послао пакет у којој је била застава Израела и руком написана порука на папиру: "7. октобар 2023. Нећемо никад заборавити нити опростити".

Кабири је на друштвеним мрежама, гдје често исказује подршку Израелу, објаснио да је то учинио јер градоначелница Сарајева инсистира на негирању масакра и терора који је Хамас починио 7. октобра, те је вршила притисак на институције да га ућуткају.

Недуго потом Пелегова је упутила писмо Влади ФБиХ у коме је наведено да ће израелска Амбасада "помно пратити ако се против Кабирија изврши било каква повреда међународних закона и људских права".

"Користимо ову прилику да вас обавијестимо да ће Амбасада Државе Израел помно пратити уколико се против Кабирија изврше било каква кршења међународних закона и људских права, те инсистирати да власти у БиХ осигурају да његова права не буду повријеђена ни на који начин. Господин Кабири је грађанин Израела и његова држава стоји иза њега", истакли су из израелске Амбасаде.

Ургентно писмо упућено је Канцеларији високог представника у БиХ, те Амбасади САД које су, наведено је, врло близак савезник Израела.

У писму је наведено да, с обзиром на то да су САД и ЕУ прогласили Хамас терористичком организацијом, "свакако се не чини претјераним тражити исто од јавних званичника у БиХ, укључујући оне у њеном главном граду Сарајеву, попут градоначелнице Карић".

Федерални министар унутрашњих послова Рамо Исак осудио је "пријетње које је Карићевој упутио Кабири" и истакао да страним држављанима попут Кабирија треба бити добро познато да су у БиХ "само гости и да се морају понашати у складу са бх законима".

На писмо израелског амбасадора одговорио је ове седмице премијер ФБиХ Нермин Никшић, указујући јој да је у свом допису показала "завидан степен ароганције" и да "потпуно недипломатски безобразно, у недостатку било каквих аргумената, дијели лекције из демократије".

"Тим више је жалосно како са високим степеном острашћености и пропагандистичке пристрасности у Вашем допису стојите иза пријетњи и увреда које Кабири већ мјесецима упућује Карићевој", истакао је Никшић.

Он је нагласио да једнострано тумачење дешавања израелског амбасадора и "покушај правдања скандалозних поступака Кабирија, којем је изгледа, нажалост, умјесто Ваше, потребна професионална помоћ, најбоље осликава укупну политику Државе Израел посљедњих мјесеци".

"Увјеравам Вас да ћу предузети све расположиве активности како би се прописи у БиХ односили једнако на сваког нашег грађанина, али и оне који као странци живе и раде у БиХ. Дакле, гарантујем Вам да ће надлежни органи испитали легалност пословних `подухвата" господина Кабирија", навео је Никшић.

Кабири је предсједник "М. Т. Абрахам групе", групације која управља мостарским "Алуминијем", те потпредсједник Фубалског клуба "Зрињски".

Кабири је прошле године био добитник "Вечерњаковог печата" у области привреде, када је о њему писано да је подигао из пепела мостарски "Алуминиј" у којем је утростручена производња, а радници враћени на посао.

У "Алиминиј" су почетком прошлог мјесеца стизале и пријетње, а према изјави портпарола МУП-а Херцеговачко-неретванске кантона Људевита Марића, у "Алуминију" су примили телефонски позив у којем је непозната особа запријетила да ће "све дићи у ваздух".

"Драги хејтери, љубазно молимо да пошаљете ваше пријетње смрћу пуним именом и презименом, телефонским бројем и фотографијом лица. Хвала вам", поручио је тада Кабири, који је и предсједник Привредне коморе Израела у Мостару и Јеврејске општине Мостар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана