Пелагићево: Преко 2.000 људи присуствовало скупу "Граница постоји"

Срна
Foto: Срна

ПЕЛАГИЋЕВО - Мирни скуп подршке институцијама Републике Српске на међуентитетској граници у мјесној заједници Турић у Пелагићеву одржан је уз поруку да ће се српски народ на сваком мјесту достојанствено и на миран начин борити за Српску и њене институције.

Са скупа, којем је присуствовало више од 2.000 људи, поручено је да граница постоји, да је српски народ 1992. године стао на браник отаџбине и да данас брани Српску на другачији начин.

Скупу, осим грађана и представника околних општина и градова, присуствовали су  министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић, начелник општине Пелагићево Славко Тешић и предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Владо Ђајић.

Имовина Републике Српске не може насило отимати од народа те да поштују све оне који су дали своје животе за Српску, поручио је Ђајић.

Он је рекао да је на овом простору био током рата, када је била тврда линија и ровови, да је након Дејтона дозвољен пролаз робе и људи, али да граница постоји.

"Био сам на овим просторима од 1992. до 1995. године, лијечио народ, рањенике и борце, тада је била тврда линија, ровови. Дошли смо овдје данас сви мирољубиво да кажемо да је овдје граница Републике Српске и Федерације БиХ, да је ова имовина наша имовина и да се не може насилно отимати од народа и да поштујемо све оне који су пали за ову државу", рекао је Ђајић.

Војин Митровић је рекао да Република Српска управља својим шумама, водама и својом територијом и да је то загарантовано Дејтонским мировним споразумом.

"То нам не може нико одузети. То је нешто што ми не дамо и бранићемо до краја", поручио је Митровић, који присуствује мирном скуп под мотом "Граница постоји" у знак подршке институцијама Републике Српске, који се одржава на међуентитетској граници у мјесној заједници Турић у Пелагићеву.

Митровић је поручио да не може неко попут Кристијана Шмита доћи овдје да прекраја границе.

 

Саво Минић је навео да институције Српске раде у складу са Дејтонским споразумом и да, заједно са грађанима, неће дозволити да се неко нелегалан дрзне да све то поремети.

"Живимо и радимо у складу с тим и онда се неко дрзне да све то поремети, да отме неко ко је нелегалан и ко нема право на то. Када се успротивимо онда слиједи прво напад на предсједника Републике Српске Милорада Додика и саму Српску. Дошли смо да кажемо да то нећемо дозволити", рекао је Минић у Пелагићеву.

Скупови "Граница постоји" до сада су одржани у Добоју, Источном Старом Граду, Рибнику, Фочи, Оштрој Луци, Власеници, Источном Сарајеву, Лопарама и Невесињу.

На скупова под мотом "Граница постоји", који су почели 1. септембра, грађани су поручили да у БиХ неће одлучивати неизабрани странци нити правосудна инквизиција, већ демократски изабрани представници народа.

Грађани Српске одлучили су се на овакав потез након што им је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево забранило да се окупе испред правосудних институција у Сарајаву, да би тамо изразили незадовољство због политичке оптужнице против предсједника Републике Милорада Додика и в.д. директора "Службеног гласника" Српске Милоша Лукића.

Оптужницу против Додика и Лукића Суд БиХ је потврдио 11. септембра, због неизвршавања одлука Кристијана Шмита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана