Пејаковић: Чим имате " главате господине", то није држава, то је колонија

ГС
Пејаковић: Чим имате " главате господине", то није држава, то је колонија

БАЊАЛУКА - Чим имате стране судије и "главате господине", то није држава, то је колонија, каже глумац, редитељ и сценариста Никола Коља Пејаковић.

-То све личи на Кочићева времена и на те како их је он називао "главате господине". И даље се понашају према Босни као колонији, а она и јесте колонија чим имате странца, изнад свих институција,  формално или неформално, није ни важно,  и када имате стране судије ту нема државе, ни независности ни демократије - каже за АТВ Пејаковић.

Што се тиче напада на предсједника Српске Милорада Додика, Пејаковић каже да је проблем јер се „према нама понашају као према земљама трећег свијета“.

-Смјењују наше предсједнике и министре. Ко то ради? То је вјероватно исто питање зашто је почео рат и зашто се распала Југославија. То је био грађански рат, ту није било никакве агресије, али се тај наратив понавља. Од самог почетка су отимали ствари које је Српска имала као симболе своје државности, то се све полако скидало и дошли су да суде нашем предсједнику, легално изабраним.Нису људи гинули за ваздух него за ту воду и земљу и у том смислу, не треба да се играју са тим. То је црвена линија. Нема ниједног политичара у Српској који је Србин и који има имало мозга, а да ће на то пристати - каже Пејаковић који додаје да је и само суђење Додику фарса.

-То је политичко суђење. Кадија те тужи, кадија ти суди. Они у суштини покушавају да утичу на политички живот у БиХ и само нам показују, а ми Срби то знамо, јер смо ми зртве те хајке која се водила – истакао је.

Пејаковић каже да у БиХ нико не жели рат, а да су странци ти који све "захуктавају".

-Радим у Сарајеву и знам да нико неће рат, а ако неким случајем почне, не дај Боже, то не може без странаца – нагласио је Пејаковић.

Пејаковић је изнио и своје мишљење о позицији високог представника.

-Ко год дође на то мјесто, ваљда је свјестан у каквој се идиотској ситуацији налази. Бити негдје високи представник, не знам да ли игдје постоји високи представник, шта то значи. То је комедија, то је фарса. Та земља је направљена да се распадне, са силним министрима и системом. Чак и боје заставе су плаво жута. Та боја је карактеристична, чим се појави то је нека игра. Овдје се ради о једној агресији на једну државу. Чим имате стране судије и имате висиког представинка и „главатог господина“, ви имате окупацију -каже Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана