ПДП тражи да Дијана Јешић врати одборнички мандат

Г.С.
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Пред локалне изборе сваки одборник на листи ПДП- а, међу којима и Јешићева, потписали су да ће у случају да изађу из странке вратити мандат ПДП-у, рекао је Драшко Станивуковић, предсједник Градског одбора ове странке у Бањалуци, након што је Народном фронту приступила Дијана Јешић, одборник ПДП-а у бањалучкој Скупштини.

 

"Ја их позивам онда да тако и ураде. То што су потписали није правно, али јесте морално обавезујуће", додао је Станивуковић.

Прелазак Јешићеве у Народни фронт коментарисао је и Бранислав Бореновић, лидер ПДП-а.

"Ако ће формирање нове приче радити у правцу да само људи из опозиције и исти људи пређу онда џаба сте кречили. Једину корисну ствар од тога има власт. Морамо схватити да је ово моменат када није битно да ли неко из опозиције прелази тамо, али ако немамо на крају оних 50+1 одсто у борби да збацимо режим, од тога нема ништа", рекао је Бореновић.

Бореновић је рекао је да је Влада у 100 дана рада била невидљива, да је радила у континуитету.

"Република Српска је и даље у изолацији, лошим инвестицијама у свему осталом. И оно што је најбитније, они покушавају да угасе једну слободу говора и мишљења, што је доказ једне режимске власти. И борићемо се свим политичким средствима да то и спријечимо", истакао је он.

Бореновић је подсјетио да је Српска презадужена, да не ради ништа на рјешавању економских проблема.

"Пензије у РС су скоро дупло мање од ФБиХ. На наплату долази огроман дуг и кредит на наплату", рекао је он. Лидер ПДП-а додао је да ова странка осуђује слушај у Дервенти и одликовање припадника ХВО.

Игор Црнадак, члан Предсједништва странке, казао је да Влада Радована Вишковића нема ауторитет.

"Очигледно је да ништа не смију донијети сами. Они не одлучују ништа. Исто би све било да су они били ова три мјесеца код куће. Ова Влада је наставила да изолује Републику Српску, пројекти су блокирани због политике СНСД. Влада не поштује одлуке Народне скупштине РС, а подсјећам да је и даље на снази одлука од 10. децембра 2021. када су усвојили да ће донијети законе о војсци, правосуђу, Агенције за лијекове и да ће их основати", казао је Црндак те додао да се до сада нису истражили корона уговори и да се не зна ко је добијао послове, гдје је отишао новац на те јавне набавке.

"Ова Влада не одговара на питања. И даље не знамо шта је са уговором о ауто-путу Бањалука Приједор", нагласио је Црнадак.

Он је истакао да опозиција због неодговорне политике извршне власти намјерава да одлучно дјелује.

"Након што прођу ови празници, опозиција ће се састати и одлучити о великим народним протестима", најавио је Црнадак.

Станивуковић је рекао да је невјероватно да се Вишковић хвали тиме да се редовно исплаћују плате и пензије.

"100 дана је огроман период. Али Влада која се хвали да само испуњава своје обавезе, не треба да влада. Једва су нашли три министра. Ја нисам ни знао ко су ти људи. Та је министарка дошла на један догађај, нисам знао ко је она док се није представила, умало се нисам сударио са њом. То су потпуни анонимуси", казао је Станивуковић.

Он је подсјетио да су у Влади обећали да ће се обрачунати са неистомишљеницима о да ништа није било од тога.

"Ми у ових сто дана ништа нисмо видјети осим прича да ће се нешто десити, а ништа се није десило. Позивам их да кажу шта је то велико у ова три мјесеца било", нагласио је Станивуковић.

Лидери ПДП-а су упитани да прокоментаришу одлука о дугорочним и краткорочним задужењима у овој години које ће бити двије милијарде и да ли сматрају да је посјета Вишковића Кини један од разлога да се нађе новац јер су "заврнуте" славине у Европи.

"Ми сматрамо да је Српска презадужена, они сада траже рјешење за најскупље каматне стопе. Тако и сада трагају за обвезницама, једноставно ова власт не зна стратешки и мудро да се носи са проблемима. Република Српска стално излази на нова тржишта. Они су укинули члан 4. Закона о дугу и гаранцијама који су ограничавали да Српска не смије да се задужи више од ануитета прихода који су имали у години раније. Они су то укинули и сад је катастрофа", рекао је Бореновић.

Црнадак је рекао да прате шта Вишковић тражи у Кини.

"Ми из Владе имамо неке информације да је отишао тамо да би нашао кредитора за 320 милиона КМ које треба Српска у дану да плати веома брзо", рекао је Црнадак, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана