Бореновић: На изборе излазимо по Изборном закону БиХ

Срна
Бореновић: На изборе излазимо по Изборном закону БиХ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је данас након сједнице Предсједништва странке да ће ПДП за локалне изборе 6. октобра у највећем броју општина и градова Републике Српске имати своје одборничке листе, а у једном дијелу Републике Српске и своје кандидате за градоначелнике и начелнике.

"Примарно ћемо имати кандидата за градоначелника Бањалуке, начелника општина Котор Варош и Нови Град и вјероватно у мањим општинама као што су Калиновик, Језеро, а размишљамо и о кандидату за општину Вишеград и још неким дијеловима Републике Српске", рекао је Бореновић новинарима након сједнице која је одржана у Источној Илџи.

Он је навео да ће ПДП на предстојеће изборе изаћи по наметнутом Изборном закону БиХ који је резултат, како је оцијенио, пролонгирања и блокирања доношења домаћег изборног закона у Парламентарној скупштини БиХ.

"Доведени смо у такву ситуацију да ћемо по овом Изборном закону, очигледно сви и у Републици Српској и у БиХ изаћи на ове локалне изворе", рекао је Бореновић.

Он је додао да ће ПДП у једном дијелу градова и општина изаћи у коалицији за начелнике и градоначелнике са традиционалним коалицијим партијама из Српске демократске странке, а да ће о томе донијети одлуку у сладу са оним роковима који су прописани од Централне изборне комисије која и овај пут проводи локалне изворе са неколико измјена које ће, како је оцијено, бар донекле успјети да заустави изборне неправилности.

"И ови избори проћи ће без тих нових технологија које нас могу увести у фер и поштине изворе и мораћемо причекати 2026. годину за увођење биометријског отиска прста и скренирање гласачких листића као два кључна механизма", навео је Бореновић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана