Павловић: Све терористичке активности у Европи су повезане са БиХ

Срна
Foto: Cdpirs.org

БАНЈАЛУКА - Све терористичке активности у Европи у посљедњих више од 15 година на неки начин су биле везане за радикалне исламистичке структуре у БиХ кроз оружје, експлозиве, извршиоце или мрежу, изјавио је директор Центра за друштвено-политичка истраживања (ЦДПИ) Републике Српске Душан Павловић.

Павловић је истакао да Америка, Британија и остале земље толеришу њихово присуство зато што постоји њихов договор да ће исламистичке структуре у БиХ бити послушне евроатлантистичким интересима како би могле на локалу остваривати своје исламистичке интересе.

Он је истакао да феномен радикализације Бошњака у БиХ траје готово цијели вијек и упозорио да радикалне исламистичке структуре у БиХ нису одустале од стварања муслиманске државе у Европи.

“Радикалне исламистичке структуре у БиХ, односно 'Муслиманска браћа' , то јест СДА нису одустали од стварања муслиманске државе у Европи, то јест БиХ. Како су кренули у Другом свјетском рату са Павелићем и Хитлером, те са НАТО-ом 1990. године, тако и сад то и даље раде и на тај начин урушавају све институције у БиХ, као и Устав да би могли да створе исламску државу”, поручио је Павловић.

Он је навео да повезаност “Муслиманске браће” и радикалног ислама у БиХ са палестинским Хамасом није случајна и дневнополитичка. НЈени коријени иду из времена Другог свјетског рата /великог муфтије јерусалимског Ел Хусеинија и стварања 13. СС Ханџар дивизије/, а дио те радикалне структуре од 1953. године је био и Алија Изетбеговић. Та структура преживјела је у комунизму, те формирала СДА, “Зелене беретке” и касније Армију БиХ.

Према његовим ријечима, “Муслиманска браћа” су глобална панисламистичка организација у БиХ која ствара парадржаву са циљем да створи исламску државу БиХ.

Павловић је додао и да је важно све ово знати да би се разумјело зашто су Срби у БиХ морали да стварају Републику Српску и зашто руководство Српске чини све да би сачувало и ојачало уставне позиције Српске унутар Дејтонске структуре.

Он је рекао да је ЦДПИ припремио публикацију и документарни филм “Генеза жМуслиманског братстваж и радикалног ислама у БиХ” на пет језика, српски, енглески, француски, руски и њемачки.

“Центар извјесно вријеме ради са научно-стручним партнерима у иностранству, а резултат су серија чланака о повезаности БиХ, радикалног ислама, жМуслиманског братстваж са Палестином и са Западном Европом. То је нешто што покушавамо да документујемо и изнесемо у писаној и видео-форми и шаљемо то научно-стручним партнерима у иностранству, укључујући Израел”, навео је Павловић.

Он је рекао да се улаже озбиљан труд да би Република Српска своје позиције објаснила заинтересованим партнерима и пријатељима јер се, нажалост, поклапају интереси радикалних исламистичких структура у БиХ, СДА и евроатлантистичких структура, а то је урушавање и нестанак Српске дефинисане Дејтоном.

Израелски лист “Џерусалем пост” објавио је ове седмице текст у којем пише да ЕУ и САД, које у пракси управљају БиХ, свјесно игноришу процес религијске радикализације Бошњака који пушта своје коријене, нарочито међу младима.

Лист у тексту подсјећа на Емреха Ибрахимовић /18/, Аустријанца поријеклом из БиХ, који је ликвидиран Минхену након што је испалио неколико хитаца у близини израелског конзулата, те поставља питање да ли је интензивирано антиизраелско нахушкавање у БиХ утицало и на Ибрахимовића, терористу у Минхену.

У тексту је истакнуто да је бошњачко становништво под великим утицајем радикалних исламистичких елемената, укључујући “Муслиманско братство”, Иран и Турску, још од распада бивше Југославије, крвавог грађанског рата у БиХ и потписивања Дејтонског мировног споразума којим је завршен рат 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана