Павић: ЦИК реаговао под притиском, незаконита одлука о новом пребројавању

Срна
Павић: ЦИК реаговао под притиском, незаконита одлука о новом пребројавању

БЕОГРАД- Политички аналитичар Александар Павић рекао је да је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ реаговала под притиском и да је одлука о новом пребројавању незаконита.

Павић је за "Јутјуб" канал "Ридактед" /Redacted/ америчког новинара Клејтона Мориса рекао да је ЦИК наредио пребројавање, тотално и ван сваке процедуре.

"Урадили су то нелегално и мимо свих законских процедура. ЦИК је реаговао под притиском протеста опозиције и нису поштовали процес какав треба да буде. Тачније, нису чекали да се прво преброје сви гласови, јер након регуларног пребројавања, постоји рок када могу да се улажу жалбе", истакао је Павић.

Он је навео да је ЦИК до сада пребројао око 98 одсто гласова и да су онда стали и одлучили да буде ново пребројавање.

Павић је истакао да су неколико дана послије општих избора рекли да је цијели изборни процес био фер и да нису видјели да је било већих проблема, али сада под притиском протеста опозиције и подршке америчке, британске и европске амбасаде мијењају своје мишљење и због тога ће одржати пребројавање које почиње данас у 15.30 часова.

Он је истакао да британска и америчка амбасада, те Делегација ЕУ подржавају нелегалну одлуку ЦИК-а о пребројавању.

"Јелена Тривић има Запад на једној страни и то је разлог због којег можда идемо ка невољи. Ако буду бројали другачије него први пут у изборној ноћи, наравно да људи око Милорада Додика то неће прихватити. Владајућа коалиција и кандидат за предсједника Републике Српске Додик тврде да је све ово што се дешава у Српској илегално. Неће прихватити нове изборе и чекају да виде шта ће се десити, али неће прихватити пребројавање које одузима њихову побједу", објашњава Павић.

Он је подсјетио да недавни протести опозиције заправо нису били толико велики јер је на првим протестима било од пет до шест хиљада људи, а на наредним негдје око 2.000.

Павић је рекао у разговору да је главна ствар коју опозиција, заправо, жели та да апсорбује БиХ у НАТО и зато им Додик смета.

"Желе да се отарасе Додика, јер мисле да ако у томе успију, могли би да пронађу кооперативног политичара који ће пристати на улазак БиХ у НАТО. Опозиција се редовно састаје са западним амбасадорима. Јелена Тривић је у изборној ноћи прогласила побједу и затражила од грађана да изађу на улице и славе. То је сценарио с којим смо упознати, иако није успио. Додикова предност је била превелика, а сљедећи дан Јелена Тривић одлази на консултације са британском амбасадом", навео је Павић.

Он је посјетио да је Додик лидер Срба у БиХ у посљедњих 20 година.

"Побјеђује на изборима и трн је у оку западним земљама у посљедњих десет година, јер он не ради онако како они желе. Они желе да централизују БиХ, да мијењају Дејтонски мировни споразум, који је веома јасан са своја три конститутивна народа. Оно што Запад жели да уради јесте да владају БиХ кроз Бошњаке и, наравно, Додик то не допушта. Са друге стране Додик је постао политички пријатељ са Владимиром Путином и састао се са њим три пута у посљедњих десет мјесеци, укључујући посљедњи састанак у септембру у Москви. Као резултат тога очекивано је да ће бити мета западних покушаја да му блокирају изборе на било који могући начин", наводи Павић.

Он је рекао да Додик подржава Дејтонски мировни споразум, као и Русија.

"Додик је неколико пута рекао да ако западне силе сарађују са муслиманским лидерима, да тиме настављају да оспоравају Дејтонски мировни споразум и да Република Српска неће то трпити, да неће бити дио БиХ, ако није по правилу Дејтонског мировног споразума. Зато га оптужују за сепарацију, јер не жели да буде дио грађења државе по жељама Запада. Западни медији, као и до сада представљају ситуацију у тотално погрешном контексту", рекао је Павић.

Павић је нагласио да је ствар је у томе што се и током деведесетих, да би оправдали интервенције и мијешање у БиХ, НАТО, Америка и ЕУ морали да нађу изговор који је био да Срби чине наводни геноцид који они морају да спријече.

"Они ту заправо испадају хуманитарци, којима је потребна цијела ситуација са геноцидом да би оправдали своје присуство у БиХ. Дејтонски мировни споразум је постигнут 21. новембра 1995, значи прије скоро 27 година. БиХ и даље има високог представника, Нијемца који жели да управља БиХ, мијењају закон, политичаре, по наредби западних сила. Окренули су БиХ и желе да је претворе у независну колонију, а геноцид је кључ њиховог оправдања боравишта у БиХ, јер ако није било геноцида, због чега су они ту", навео је Павић.

Он је указао на то да Срби не желе да имају било шта са тим, јер не желе да буду етикетирани као геноцидни народ.

"Прије свега то није истина, а друга ствар, таква категоризација трује односе између три народа који живе у БиХ. То је старо правило подјеле. Основали су и Хашки трибунал, који је био финансиран од НАТО-а. Добили су пресуде које су жељели, о геноциду против српске војске, и то је механизам који су они користили у својим тврдњама да је геоницид постојан. Они неће одустати од тог, иако има много доказа да се геноцид никада није десио", рекао је Павић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана