Патријарх у храму у Њујорку служио прву литургију послије седам година

Срна
Патријарх у храму у Њујорку служио прву литургију послије седам година

ЊУЈОРК - Његова светост патријарх српски Порфирије служио је литургију у Саборном храму Светог Саве у Њујорку, што је прва служба након седам година у овом храму који је страдао у пожару 2016. године.

Обраћајући се вјерницима, патријарх Порфирије је поручио да се радује што је данас у Њујорку и што је, након несретног пожара који је задесио овај храм на Васкрс 2016. године, служио прву литургију.

-Овај храм је и даље у обнови и још много времена ће бити потребно да буде онакав какав је био. Међутим, дугујемо захвалност званичницима града Њујорка који се брину о безбедности, који су нам издали дозволу да служимо данас, али и у наредним недељама у фебруару када ћемо обнављати ту дозволу - рекао је патријарх Порфирије.

Док се храм изнова зида, каже патријарх, важно је и да га вјерници граде духовно и молитвом.

-Важније од свега је да се ми изнутра обнављамо. Услови нису комфорни, али ако се потрудимо и учинимо напор, ако учинимо подвиг, онда и Господ много више препознаје нас као своје ученике, па нам даје снагу да учинимо и оно што није могуће. Наравно, за све то је потребно да имамо веру у Христа - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је истакла да нас православна вјера и у личним животима води кроз разна искушења, али нас не оставља без благодати и дарова Божјих.

-Та вера наша православна јесте оно чиме јесмо то што јесмо. То је светосавска вера. Сви наши Срби православни кроз векове чували су све што је њихово, али изнад свега и пре свега чували су своју православну веру - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарху су саслуживали епископ канадски Митрофан, архимандрит Никифор, протојереј-ставрофор Велибор Џомић и протођакон Драган Радић.

Литургијом у Саборном храму Светог Саве у Њујорку патријарх Порфирије завршава вишедневну посјета Сједињеним Америчким Државама, саопштено је из Српске православне цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана