Патријарх Порфирије у манастиру Крка: Створени смо као јединствен људски род

Срна
Патријарх Порфирије у манастиру Крка: Створени смо као јединствен људски род

КИСТАЊЕ - Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас Свету архијерејску литургију на празник Света три јерарха у манастиру Крка поводом славе Богословије, јавила је црквена телевизија "Храм".

Патријарх Порфирије је у бесједи рекао да Света три јерарха подсјећају на то да је народ створен као један и јединствени људски род, од једне крви, од истог меса и костију.

"Како каже апостол Павле, створени смо као један Адам и да постанемо једно у Богу и једно у Христу. То можемо бити ако смо једно у добру, није свако јединство благословено", поручио је патријарх српски.

Његовој светости саслуживали су преосвећени епископи нишки Арсеније, буеносајрески и јужно-централноамерички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске Кирило, далматински Никодим, осјечко-пољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, захумско-херцеговачки Димитрије, шабачки Јеротеј и јегарски Нектарије, викар патријарха српског.

На крају литургије освештани су славски дарови поводом славе Богословије Света три јерарха, а током дана ће бити одржана и свечана академија.

Присутни су били и ректори богословија из Београда, Сремских Карловаца и са Цетиња, свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске православне цркве, те професори и ученици Богословије Света три јерарха, амбасадор Србије у Хрватској Јелена Милић, као и вјерни народ.

Вјековно сабиралиште православних Срба сјеверне Далмације, Манастир светих архангела, на ријеци Крки, недалеко од Кистања, античког Бурнума, мјеста гдје је апостол Павле проповиједао Далматинцима, основала је 1350. године, Јелена Шубић Зрињска, рођена сестра цара Душана Немањића, удовица кнеза Младена Шубића.

Богословију Света три јерарха, утемељену на традицији црквеног школства при манастирима Студеници, Жичи, Пећи, Хиландару, устројену по угледу на ромејске богословске школе, основао је 1615. године митрополит дабробосански Кир Теодор, да до скончања вијека буде "утврђење православне вјере".

Богословија у Крки је тада "запалила пламен" црквене просвјете чиме је започето стварање црквених училишта широм православног Српства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана