Патријарх Порфирије у Братунцу: Српски народ се ни милом ни силом неће одрећи себе

Срна
Foto: predsjednikrs.rs/Дона Катушић

БРАТУНАЦ - Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас да се српски народ ни милом ни силом неће одрећи своје православне вјере, себе и свога.

-Ми знамо шта значи крст Христов и поћи за њим и определити се за његове вредности. То значи и сметњу некима који би хтели себе да наметну као неко правило, да се њима покоримо и усвојимо њихов систем вредности - рекао је патријарх у бесједи након литургије у Храму Успења Пресвете Богородице у Братунцу.

Када то не пролази, указао је патријарх, онда није страна ни сила, нити наметање на силу.

-Нећемо се ни милом ни силом одрећи своје православне вере, себе и свога. Али исти тако, зато што смо се определили за Христа поштујемо слободу свачију - рекао је патријарх Порфирије.

Он је указао да се српски народ данас сабрао на Светој литургији молећи се Богу да буде једно са Христом и међу собом и не дозвољавајући да вјештачке, неисправне и неправедне границе могу бити нешто што је дистанца међу њим.

Патријарх је указао да је Света литургија појава цркве као јединства вјерног народа са Богом, али и међу собом.

-Наш народ од када зна за себе живи том суштином и куца тим откуцајима. Нш народ од кад броји своју историју од Светога Саве определио се за свагда за цркву и православну веру - истакао је патријарх.

Његова светост је навео да је православна вјера од Светога Саве до данас обликовала и изграђивала српски народ да буде оно што јесте.

-Уобличила нас је онако какве себе знамо и какве нас зна други свет - рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да је српски народ од Светога Саве до данас понео печат Христов.

-У Светоме Сави ми смо слободно и добровољно послушали реч Христову, узели крст његов и пошли за њим. Крст Христов је наше име и презиме и показује да смо једно, да имамо нераскидиво јединство сабирајући се на Светој литургији и да остварујемо и потврђујемо кроз Христа и православну веру - порочио је српски патријарх.

Зато смо једно, истиче патријарх не само онда када живимо у оквирима једне границе, већ гдје год да се налазимо.

-Ми потврђујемо припадање светосавском српском народу, а Христ нас спаја у једно.

Узети крст свој и поћи за Христом значи следити пут Светог Саве и узети јеванђеље као свој систем, определити се за систем вредности записан у јеванђељу, а то значи пре свега разумети - поручиио је патријарх.

Литургији, коју је служио патријарх са више архијереја, присуствовали су, између осталих, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Милош Вучевић, министри у владама Српске и Србије, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Присутни су били и министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић, руски асмбасадор у БиХ Игор Калабухов и представници Амбасаде Србије у БиХ, као и велики број вјерника.

Литургији су присуствовали и начелници општина регије Бирач, представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, велики број грађана Подриња, али и из Србије, који су организовано допутовали у Братунац.

Након Свете архијерејске литургије кренула је литија од храма Успења Пресвете Богородице до гробља у Братунцу, гдје ће у 12 часова код централног спомен-крста патријарх служити парастос за 3.267 убијених Срба из средњег Подриња и Бирча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана