Патријарх Порфирије стигао у Москву због сахране епископа Антонија

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - НЈегова светост патријарх српски Порфирије стигао је у Москву гдје ће сутра бити одржано опијело недавно преминулом епископу моравичком Антонију, саопштено је на сајту Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије.

Патријарх Порфирије стигао је у Москву на сахрану епископа моравичког Антонија, викара патријарха српског и старјешине Подворја Српске православне цркве у Москви, наводи се на сајту.

Патријарх Порфирије и патријарх московски и све Русије Кирил требали би сутра да служе опијело епископу Антонију у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви.

Послије тога предвиђена је сахрана епископа Антонија у порти храма Светих апостола Петра и Павла Подворја Српске цркве у Москви, гђе епископ Антоније службовао пуних 18 година.

Епи­скоп мо­ра­вич­ки Ан­то­ни­је /Пантелић/, ви­кар па­три­јар­ха срп­ског и ста­ре­ши­на подвор­ја Срп­ске пра­во­слав­не цр­кве (СПЦ) у Мо­скви, преминуо је 11. марта у Мо­скви, у 54. години.

Епи­скоп Ан­то­ни­је је ро­ђен 23. ју­ла 1970. године, замонашио се 1989. го­ди­не у манастиру Кр­ки, дипломирао је на Мо­сков­ској ду­хов­ој ака­де­ми­ји као њен стипендиста, био је сабрат манастира Добрун, код Вишеграда, затим 2000. године про­фе­со­р Богосло­ви­је Све­тог Пе­тра Да­бро­бо­сан­ског у Фо­чи, предавао је на Му­зич­кој ака­де­ми­ји Уни­вер­зи­те­та у Ис­точ­ном Са­ра­јеву, а оба­вљао је и ду­жност ста­рје­ши­не Сабор­не цр­кве у Са­ра­је­ву.

Он је 2002. године изабран за ста­рје­ши­ну По­двор­ја Срп­ске пра­во­слав­не цр­кве у Москви, а 2006. године постао је ви­кар­ни епи­ско­п па­три­јар­ха срп­ског с ти­ту­лом епи­скоп мо­ра­вич­ки.

По­ста­вљен је 2018. за де­ка­на Фи­ло­зоф­ско-бо­го­слов­ског фа­кул­те­та Мо­сков­ског православног уни­вер­зи­те­та, гдје се на­ла­зио до ју­ла 2022. године. Но­си­лац је високих цр­кве­них и др­жав­них од­ли­ко­ва­ња. Аутор је ви­ше књи­га и мо­но­гра­фи­ја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана