Патријарх Порфирије служио литургију у Храму Светог Георгија на Бежанији

Срна
Foto: ТВ Храм

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас литургију у храму Светог Георгија на београдској Бежанији поводом празника Пренос моштију Светог Георгија - Ђурђиц и том приликом поручио да је борба човјека за врлину - борба против његове извитоперене природе.

-Када се трудимо да живимо у врлини ми се не боримо против наше природе, напротив, боримо се против наше извитоперене природе, болесне природе, стеченог стања, навике која није у складу са оним што је природна жеља која је усађена у наше срце - поручио је патријарх српски у бесједи.

Патријарх Порфирије је указао на то да су светитељи Божији управо они људи који су наизглед проливали крв, проливали зној, којима је наизглед било тешко, али будући да је вјера у Христа била темељ и смисао њиховог живота, они су заповијести и ријеч Христову узели за принципе и мјерила њиховог живота.

-Зато, не само да им није било тешко да када треба посведоче реч Христову и по цену живота, него није постајала та сила од овога света која је могла да их уплаши - рекао је патријарх српски, преноси Телевизија "Храм".

Патријарх Порфирије је нагласио да је такав био и Свети Георгије који је имао све што је могао да помисли човјек у овом свијету - и славу, и иметак, и љепоту и позицију, али је све то користио само до мјере до које је то служило Христу и оног тренутка када је требало да се опредијели између Христа и вриједности овог свијета - није се двоумио.

Српска православна црква данас обиљежава празник преноса моштију Светог Георгија, у народу познат као Ђурђиц.

Свети Георгије био је Христов војник који је одбио послушност цару Диоклецијану, великом прогонитељу хришћана, рекавши да се не плаши да умре за своју вјеру због чега је погубљен 303. године.

На православним иконама и средњовјековним фрескама Свети Георгије је представљен како јаше коња у војводском одијелу и крстастим мачем убија аждају која је симбол паганске вјере, док се на иконама за празник Ђурђиц представља у стојећем ставу са копљем или мачем у руци.

Свети Георгије је веома поштован у српском народу и слави се два пута годишње - 16. новембра као празник преноса моштију светитеља - Ђурђиц и 6. маја, када се обиљежава дан његове смрти - Ђурђевдан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана