Патријарх Порфирије: Са слободом се не може и не смије трговати

Срна
Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

ЛОЗНИЦА- Са слободом се не може и не смије трговати када је наш народ у питању, поручио је патријрах Порфирије током обиљежавања Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у акцији "Олуја".

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је чињеницу да Срби и данас као многострадални али достојанствен народ постоје.

"Нема тог прогона и тираније који ће нас осујетити да се боримо за истинску слободу и пун живот", рекао је Његова светост који је претходно у Лозници служио парастос жртавама "Олује".

Он је додао да Србима страх неће заледити груди, јер волови трпи јарам а не људи.

Његова светост је нагласио да мир нема алтернативу, да је за Србе најважнија слобода.

"Зато ни у прогонима и страдањима не одустајемо од слободе и мира", рекао је патријарх Порфирије.

Онима који су понијели крст прогона и страдања и били принуђени да напусте родну груду, патријарх је рекао да им је Бог дао да дођу својима и у своју земљу.

"Зато тај прогон никада није био окидач за очај међу нама него подстрек за стваралачки живот", додао је српски патријарх и истакао да будућности треба давати смисао и пуноћу.

Он је указао на потребу да људи живе по Христовим мјерилима јер само тако могу имати исправно знање и праву слободу.

Истакао је потребу да се прихвати закон богочовјека јер ће у том случају знати шта су породица и приоритети.

"Без њега као оријентира биће извитоперерно. То су наши преци знали, они су то оставили у завјету, а то је Светосавље", нагласио је патријарх.

Према његовим ријечима, Србе једино може одржати пут богочовјека и само тада много више има наде за нас и за нашу дjецу.

Његова светост је нагласио да се данас Срби молитвено сјећају насилног прогона нашег народа са прадједовских огњишта на којима су вијековима живјели у Далмацији, Лици, Кордуну, на Банији, те пожелио да се миром супроставе сваком рату и такозваној "Олуји".

Он је призвао мир међу окупљене и на сваког човјека.

У Лозници се обиљежава Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војној акцији "Олуја" у присуству највиших званичника Србије и Републике Српске и бројних Крајишника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана