Патријарх Порфирије: Нећемо одступити од онога што је наше и што јесмо

Срна
Патријарх Порфирије: Нећемо одступити од онога што је наше и што јесмо

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је у бесједи у Храму Светог Саве на крају Спасовданске литије у Београду да српски народ не може и неће одступити од онога што је његово и од онога што јесте.

Патријарх српски је указао да силе, које имају потенцијал да униште цивилизацију каква је данас, излажу пријетњама и притисцима и српски народ, те истакао да свака идеја и идеологија која нема упориште у ријечи Божијој злоупотребљава истинску вриједност и значење човјека.

"Она није наша. Ми веома добро знамо ко смо и шта смо – православни хришћани, деца Светог Саве, Светог владике Николаја, Светог Јустина Ћелијског и свих светих из рода нашега. Од тога нећемо одступити", поручио је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је напоменуо да треба имати на уму да је свако искушење посљедица духовних обољења и посрнућа, а рат посљедица највећег духовног пада.

Патријарх је истакао да ако је Христос циљ и смисао на првом мјесту, све остало ће бити на свом мјесту и подсјетио на ријечи Јустина којима је опомињао и тјешио свој народ - "Све за Христа, Христа ни за шта".

"Спасовдан је догађај када је Господ изместио и преместио нашу вечну отаџбину са земље на небо и поставио људску природу на престо са десне стране оца небеског, које и припада људској природи", поручио је патријарх Порфирије.

Њехова светост је истакао да зато није ни чудо што су, знајући ову истину, и свети преци, најпре, Немањићи, највеће светиње и задужбине посветили управо Спасовдану.

Патријарх је нагласио да ријечи оца Јустина данас одзвањају гласније него икада, те да времена нису ништа мање компликована него она у којима је отац Јустин живио.

"И данас твоја благовест и реч једнако имају снагу и значај, и једнако лек на рану људске душе жедне и гладне истине, правде и живота, жедне Бога", поручио је српски патријарх.

Његова светост је рекао да је у данашњу литију и Храм Светог Саве стигла чудотворна икона Богородица Курска названа Знамење, као највећа светиња Руског заграничја добротом предстојатеља Руске заграничне цркве митрополита Њујорка и Источноамеричког Николаја, да би се састала са преподобним оцем Јустином Ћелијским.

"Да би им се ми поклањали и целивали, молили се Христу Господу за мир и добро нашем народу, али и мир свим људима и народима, мир целом свету, а нарочито онима који живе поред нас и са нама", истакао је патријарх Порфирије.

У Спасовданској литији данас су, осим патријарха, предстојатеља Руске заграничне цркве, митрополита Њујорка и источноамеричког Николаја и бројног свештенства Српске православне цркве, учествовали и представници Србије - премијер Милош Вучевић, као и Управе града Београда - предсједник привременог органа управе Александар Шапић.

У литији, која се кретала од Вазнесењске цркве преко Славије до Храма Светог Саве, учествовали су и представници свих београдских хорова, културно-умјетничких друштава, свих родова војске и полиције и неколико хиљада грађана.

Славска литија предвођена кивотом са моштима преподобног Јустина Ћелијског, које су током јучерашњег дана пристигле из Ваљева и руском чудотворном иконом Мајке Божије Знамење, завршила је у Храму Светог Саве гдје је служен акатист преподобном Јустину Ћелијском, послије које се патријарх српски Порфирије обратио окупљеном народу бесједом.

Београд слави Спасовдан као своју славу у знак сјећања на дан када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године граду дао статус српске престонице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана