Патријарх Порфирије: Маутхаузен место распећа и затирања православних Срба

Срна
Патријарх Порфирије
Foto: Срна | Патријарх Порфирије

ЛИНЦ - Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас да је Маутхаузен мјесто распећа и затирања православних Срба чије се завештање и воља испуњавају изградњом Спомен-капеле на Војном гробљу.

Патријарх је у бесједи, након што је освештао Спомен-капелу, истакао да је ово мјесто опомене да се зло које се у Маутхаузену десило прије једног вијека никада и нигдје не понови, мјесто молитве за све страдале, али и мјесто гдје ће се млади нараштаји учвшћивати у православљу.

- Ово је место великог страдања наших предака православних Срба, а и других народа, у првом реду наше браће Италијана, који су са њима заједно тамновали и заједно били покопани на овим ливадама туге у мрачним годинама Првог светско рата - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је истакао да су православни Срби, коју су на овом страшном, али истовремено и светом мјесту затирани усљед лоших услова, глади, епидемије тифуса и других болести, почели да зидају овај храм како за свога живота, тако и својом смрћу.

- Ми га у неку руку само довршавамо, обнављамо испуњавајући њихово данашње завештање, вољу и благослов. Зато ваља знати да ми данас стојимо на месту које је страшна учионица у којој сазнајемо да се Бог непрекидно јавља у историји и данас, као што је то некада чинио - поручио је патријарх.

Према његовим ријечима, управо на мјестима гдје највише изгледа да нема Бога и гдје тријумфује зло, а не добро, Бог истовремено најдубље показује да је ту.

- Овај храм је плод који је изникао из семена посејаних свештених костију српских мученика - српских официра, стараца, деце. На овом, али и на другим местима, ми припадници страдалничког народа све што се десило можемо да посматрамо једноставно и да поводом тога имасмо јасна црно-бела осећања. Да нам буде јасно шта је добро, а шта зло, ко је злочинац, а ко су жртве - рекао је патријарх Порфирије.

Он је указао да је важно не само чувати православну вјеру и оно што припада српском фолклору и обичајима, него прије свега живјети православном вјером и јеванђељем Христовим. Његова светост је рекао да је многима који живе ван матице, а који су га питали како да науче дјецу да остану Срби, поручио да је кључно да их уче не само поријеклу, него и православној вјери.

Уколико то не буду чинили, указао је Његова светост, српска дјеце ће када одрасту тражити духовност на некој туђој духовној трпези, заборавити своје српско поријекло и трајно изгубити свој идентитет.

- Ако их будете учили православљу све ће добити истински печат и своју дихувност - поручио је патријарх Порфирије и позвао Србе ма гдје да се налазе да се окупљају у својим храмовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана