Патријарх Порфирије: Долазак у Српску посебна је радост

Срна
Патријарх Порфирије: Долазак у Српску посебна је радост

ФОЧА - Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је у Фочи да је посебна радост када долази у Републику Српску као и то што ће сутра освештати светосавски храм.

- Ретко где наилазимо на једноставан отворен однос, однос љубави и вере, као што је то случај када долазимо овде - истакао је патријарх који је у пратњи митрополита дабробосанског Хризостома и више владика посјету Фочи започео обиласком зграде локалне управе и састанком са начелником општине Миланом Вукадиновићем.

Поглавар Српске православне цркве је напоменуо да је велики благослов и радост гдје год да иде гдје живи српски православни народ, а да су доласци у ове крајева посебан благослов и посебна радост.

- Чињеница да освећујемо храм посвећен Светом Сави најбоља је порука и најбољи знак који показују чему треба да служи храм и која је оријентација нашег народа на овим просторима - рекао је патријарх Порфирије.

Он је додао да је овај храм мјесто мира, који је могуће остварити доласком у њега када се дозволи љубави Божијој и благодати његовој да мири човјека са собом, да се успоставља унутрашња духовна, психолошка и свака друга хармонија.

Према његовим ријечима, посебна је радост што ће бити много народа из Фоче и других крајева и што ће се сви заједно помолити за освећење храма.

- Још више молићемо се за разумевање, за мир - рекао је патријарх и додао да је Господ Исус Христос дошао у овај свијет ради сваког човека да свакога позове на мир, хармонију, љубав.

Начелник општине Милан Вукадиновић рекао је да је за грађане Фоче посјета патријарха и више српских владика велика част и велика радост, а сутрашњи чин освећења храма историјски тренутак за општину.

- Позвао бих још једном наш вјерни народ да вечерас у 18 часова у великом броју присуствује свечаном чину доксологије, а да сутра у 8.30 пред Храмом Светог Саве дочекамо нашег патријарха - рекао је Вукадиновић.

Након посјете општини, Његова светост је обишао Богословски факултет "Свети Василије Острошки", гдје је благословио студенте и професоре.

- Упознали смо Његову светост са свим активностима на нашем факултету и заиста се надам даљој сарадњи са Патријаршијом и институцијама СПЦ - рекао је декан Владислав Топаловић.

Овај факултет, који је уз факултете у Београду и Либертвилу, један од три богословска факултета СПЦ, наредне године обиљежиће три деценије постојања.

- Велика је ствар што је Фоча добила храм у центру града. Ту се, наравно, обучавају наши студенти, она није само градска црква, да тако кажемо, него и наша наставна база - појаснио је Топаловић.

Студенти истичу да је долазак патријарха велики благослов и велики подстрек за све њих да даље напредују у учењу.

- Надамо се да ће доласци бити и учесталији и да ће веза нашег факултета са београдским бити још јача и постојана и у наредном периоду - каже студент другог циклуса студија Дарко Крсман.

Његова колегиница Катарина Атанацковић истиче да је велика част за факултет и студенте што могу да виде патријарха и да знају да су значе патријарху и цијелој Цркви, јер из Фоче одлазе веома значајни људи који ће бити нешто и који су то већ постали.

Предсједник Савеза студената Богословског факултета Душан Гостимировић додао је да долазак патријарха Порфирија има посебан значај за студенте овог факултета и средњошколце Богословије.

- Будући да су ово двије школе СПЦ у Републици Српској и обје су у Фочи. Нарочито нас радује долазак патријарха у навечерје великог јубилеја наредне године - 30 година постојања и рада Богословског факултета - рекао је Гостимировић.

У Храму Светог Саве вечерас у 18 часова служиће се чин доксологије, након чега ће патријарх Порфирије посјетити Богословију на Велечеву.

Сутра у 8.30 часова је дочек патријарха испред Храма Светог Саве, након чега ће услиједити литургија и бити освештан храм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана