Патријарх Порфирије: Црква никада неће одустати од Косова и Метохије

Срна
Патријарх Порфирије: Црква никада неће одустати од Косова и Метохије

БЕОГРАД - Српска православна црква (СПЦ) никада неће одустати од Косова и Метохије, поручио је вечерас Његова светост патријарх српски Порфирије који је служио у Храму Светог Саве на Врачару молебан Светој Богородици за вјерни народ и светиње на Косову и Метохији.

Патријарх је истакао да се СПЦ увијек неуморно оглашавала и неумољиво борила за истину о Косову и Метохији и да ће то чинити и у будуће, те позвао вјерни народ и свештенство да је уједине у молитви.

“Само у у храму око којих се сабирамо можемо не само видети и разумети него допринети очувању народа, светиња, Косова”, истакао је патријарх Порфирије.

Он је упозорио да неки желе да међу Србима буде што више неспоразума, свађа

и да и СПЦ упрегну да буде извођач радова у њиховим лицемјерним намјерама, а да им је до “Косова стало као до лањског снега”.

“Црква и ми, Срби, живимо са Косовом и Метохијом, Косово је у нашем бићу, Косово смо ми”, истакао је патријарх Порфирије.

Патријарх је рекао да се неки ових дана чак питају зашто СПЦ позива на молитву за Космет.

“Молитва је најаче оружје. Она је спасоносни мач Христов са дечанске фреске. Гђе је молитва ту је и дејство силе Божије”, објаснио је српски патријарх.

Он је навео да СПЦ нема ништа против да о светој српској земљи Косову и Метохији свако изрази на свој начин, али да не може пристати да се без ње, изван храма, неко облачи у њено име, да користи њено достојанство без обзира о којој врсти организовања и организације се ради.

“Као Црква морамо водити рачуна и да не дозволимо себи да на било који начин будемо употребљени, понављам чак и када неко има добре и најчистије намјере”, рекао је партијарх.

Према његовим ријечима, Црква је по својој суштини она која тјеши, која је оријентир, а никако да ствара раздор.

Он је указао са су Срби потребни једни другима и да зато Црква чини све да Срби не устају против Срба, наводећи како би се многи томе радовали.

“Историја нам је то све много пута показала и научила да је верност Јеванђељу и његово држање једини исправан, спасоносан пут којег треба да се држимо”, рекао је патријарх Порфирије.

Он је навео да се данас у храму Светог Саве и бројним српским храмовима молило и Светом Сави и Светом кнезу Лазару и Светом Јоникију Девичком, свим мученицима косовским и српским.

“СПЦ никада не може и неће одустати од онога у шта су веровали, што су бранили наши свети преци. Увек ћемо бити спремни да личном жртвом будемо уз оне који су упркос свему остали у својим домовима и вековним огњиштима, па и светих олтара Високих Дечана, Грачанице и призренеске Богородице ЛЈевишке”, рекао је патријарх.

Молебан Светој Богородици вечерас је служен и у храмовима Светог Димитрија на Новом Београду, Рођењу Пресвете Богородице у Земуну, Светог Александра Невског на Дорћолу, Светог и Вазнесења Господњег у Жаркову.

Молебани ће петком до Васкрса бити служени и у свим манастирима и црквама Епархије рашко-призренске и епархије милешевске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана