Патријарх освештао Храм Светог Николаја Чудотворца у манастиру Рмањ

РТРС
Патријарх освештао Храм Светог Николаја Чудотворца у манастиру Рмањ

Патријарх српски Порфирије освештао је Храм Светог Николаја Чудотворца у манастиру Рмањ у Мартин Броду.

Након освештања Храма услиједила jе литургија.

Освештању Храма присуствовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Због доприноса обнови манастира Рмањ, Додику је додијељено највише одликовање Епархије бихаћко-петровачке и рмањске - Орден новомученика бихаћко-петровачких.

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је у својој бесједи да је сјај ове обновљене светиње и залог унутрашње обнове српског народа, те да је велика радост и благослов што се српски народ срео у љубави у овом манастиру да се помоли.

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије поручио је окупљеним вјерницима да блистави Рмањ данас почиње живјети новим животом и да је понос српске тромеђе.

- Српски народ чврсто стоји на земљи својих предака, никада неће отићи са свога и опстаће име српско у овим крајевима. У саборности и љубави је исписана историја Српске православне цркве, те да се не смије одступити од властитог идентитета. Сабрани љубављу Христовом заједно смо исписали историју - поручио је епископ Сергије.

Епископ Сергије је подсјетио да је обнова Рмња започела прије више од четири деценије и да не би успјела да није било подршке, истичући да је труд уложило свештенство, али и народ који је пружао подршку у обнови манастира.

- Били смо дуго на маргинама и молитвена жеља је уродила плодом. Предсједник Србије Александар Вучић је препознао наша хтијења и помогао да интензивирамо радове, као и предсједник Републике Српске Милорад Додик - истакао је владика Сергије.

Епископ је рекао да се многи монаси радују и љубав њихова се дизала из пепела због обнове манастира.

- Манастир Рмањ је био свјетло наде и утјеха у времену ропства, али вјера српског народа се не може никада угасити. Српски народ траје и одолијева јер историја Рмња учи да се не смије одступити од идентитета. Мало нас је, али смо жилави и истрајни. Манастиру је и даље потребна подршка Републике Српске, Србије, а српска тромеђа живи док год се чују црквена звона - истакао је епископ Сергије.

Он је напоменуо да се заједнички може много постићи.

- Рмањ је подсјетник да смо тек почели, нема одустајања. Предсједниче Српске, останите уз нас и нека ваша срца буду уз нас. Хвала Његовој светости патријарху Порфирију што сте се очински интересовао за обнову Рмња - рекао је епископ Сергије.

Патријарх Порфирије борави у вишедневној посјети овој епархији поводом обиљежавања 580 година од изградње манастира Рмањ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се данашње освештење Храма Светог Николаја Чудотворца у манастиру Рмањ у Мартин Броду може рачунати као дио обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Додик је нагласио да се сутра наставља обиљежавање Дана српског јединства у Бањалуци, а онда и у Новом Саду, те да је ријеч о празнику који је установљен прије неколико година.

- Дан српског јединства, слободе и националне заставе је дан окупљања народа и институција - истакао је Додик на свом профилу на друштвеној мрежи Инстаграм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана