Патријарх највишим орденом СПЦ одликовао Задужбину Николе Спасића

СРНА
Патријарх највишим орденом СПЦ одликовао Задужбину Николе Спасића

БЕОГРАД - Српски архијерејски синод одликовао је данас Задужбину Николе Спасића, која је почела да ради 1922, високим одликовањем Српске православне цркве - Орденом Светог краља Милутина за свеобухватни допринос српском народу на хуманитарном и привредном плану, посебно Српској патријаршији, а признање управитељу Задужбине Војину Ђукићу уручио је патријарх Порфирије.

Патријарх је подсјетио да је задужбинарство нешто што одликује српски народ од када он зна за себе, израз јеванђеља и опредељење нашег народа кроз векове и напоменуо да је и Никола Спасић засигурно био такав.

Патријарх је изразио захвалност свима који кроз Задужбину омогућавају да она функционише баш као што је то њен задужбинар замислио.

"Чините све да његово дјело не пропадне, из тих разлога смо сматрали да као и зато што сте оставили трага на свим пољима стваралаштва и постојања нашег народа као ктитори, задужбинари, да управо Орден Светог краља Милутина, који је највећи задужбинар из династије Немањића а можда уопште у нашој историји, буде Орден који ће бити само знак мале захвалности за све што чините и што је чинио Никола Спасић", рекао је патријарх.

Свечаност у Ректорату била је прилика да Управни одбор Задужбине уручи награде најбољим студентима медицинског и пољопривредног факултета Универзитета у Београду, а што чини већ 29 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана