Пасош Србије и данас надохват руке

Маријана Миљић Бјеловук
Пасош Србије и данас надохват руке

БАЊАЛУКА - Идеја званичника Српске да сви грађани Републике аутоматски добију држављанство Србије посебно је актуелна у посљедње четири године приликом обиљежавања значајних датума двије земље. Међутим, ни са једне стране до сада нису учињени додатни напори да се то реализује, али према ријечима наших саговорника и садашњи процес стицања српског држављанства за становнике са ове стране Дрине јесте један од најбржих и најефикаснијих у Европи.

Предсједник Српске Милорад Додик, а тадашњи српски члан Предсједништва БиХ је још 2020. године навео да ће тражити од Србије да свим грађанима Српске аутоматски да држављанство. Ту причу споменуо је и крајем прошле године, али и поновио претходних дана на састанку са посланицима у Скупштини Србије из покрета “Ми-Глас из народа”. Та његова идеја наишла је раније и на подршку са друге стране Дрине и то од стране владајућих странака, али до сада ништа није урађено да она буде реализована.

Да ли ће се то десити и када уопште, наши саговорници не прогнозирају, али наводе да је потребно искористити законе који су на снази, а који омогућавају грађанима Српске да у кратком року добију српско држављанство и тиме остваре одређене бенефите, али у првом реду и сачувају свој идентитет.

Заштита идентитета

- Поступак добијања држављанства Србије за грађане Српске један је од најкраћих у Европи. Не знам да ли у једној земљи на овом континенту постоји краћи пут стицања држављанства за људе који испуњавају услове када је у питању законска регулатива - рекао је “Гласу Српске” посланик СНС у Народној скупштини Републике Србије Милимир Вујадиновић.

Наглашава да је питање двојног држављанства регулисано законима Србије и БиХ, али и уграђено у Дејтонски мировни споразум као и у Споразум о специјалним и паралелним везама.

- Србија се у том смислу максимално приближила грађанима Српске отварајући конзулате широм Републике Српске и ФБиХ како би тај поступак био доста лакши и ближи грађанима. Тај поступак је бесплатан јер су грађани ослобођени плаћања било каквих обавеза и такси према Србији - поручио је Вујадиновић.

Оно што је круцијално у свему, наводи Вујадиновић, јесте то да се добијањем држављанства Србије ставља и тачка на питање идентитета.

- На Балкану се покушавају створити неке нове нације по правилу на рачун идентитета српског народа. Сведоци смо тих процеса у протеклој деценији како у Македонији, тако и Црној Гори и покушајима да се у БиХ негира идентитет српског народа стварањем неког новог конструкта заснованог на регионалним одредницама у смислу називањем припадника српског народа Босанцима и Херцеговцима и ко зна каквим све другим сличним појмовима - навео је Вујадиновић.

Наглашава да је стицање држављанства Србије ништа друго до управни поступак у коме подносилац захтјева доказује своје српско поријекло.

- По том основу, по којем то раде грађани Српске у 95 одсто случајева је по основу српског порекла. Оног тренутка када се поднесе захтев за држављанство Србије грађани Српске почињу да доказују српско порекло и тиме стављају тачку на сва могућа идентитетска питања тренутно и у будућности - поручио је Вујадиновић.

Поред свих бенефита који су практични у смислу свакодневног функционисања у животу, Вујадиновић наглашава да српско држављанство у првом реду свих бенефита ставља тачку на питање идентитета.

- За сада треба искористити оно што је на снази јер је добијање држављанства Србије једно од најфлексибилнији у Европи. Стицањем првог држављанства било ког члана породице аутоматски сви потомци се уписују по рођењу у књигу држављана. То је само један процес који треба покренути у првом таласу, који јесте важан, а Србија је у том смислу заиста изашла у сусрет грађанима Српске - казао је Вујадиновић.

Нагласио је да је стицање држављанства Србије за грађане Српске ствар само ажурности, односно да је поступак кратак и траје свега неколико дана.

- Лично ја не видим једноставнији начин у читавој Европи - закључио је Вујадиновић.

Рјешења из Хрватске

Правни стручњаци, са друге стране, објашњавају да нити једна земља аутоматски не може да додијели држављанство становницима друге.

- Са друге стране, сви грађани Српске могу добити држављанство Србије по узору на Хрватску која је то урадила са Хрватима који живе у БиХ. Дакле, таква могућност постоји, али сви морају да испуне одређене услове које су предвиђене тим законом којим је отворена та могућност. Након тога, потребно је да грађани поднесу захтјев за држављанство али и да прођу одређену процедуру - казао је “Гласу Српске” професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић.

Нагласио је да нема такозваног аутоматског држављанства без документације, нумерологије и других важних података.

- Грађани морају доставити своја документа. То је најминималнији услов за добијање држављанства па даље да траже пасош, личну карту и остала документа. Они који нису спремни да то испуне њима дакле и не треба држављанство - поручио је Поповић.

Такође, оцјењује и да је садашњи поступак добијања српског држављанства за грађане Српске и више него добар.

- Тај процес је и више него коректан. Захтјеви се могу предати у конзулатима широм Српске, нико не мора ићи у Србију. Све се завршава без неке посебне процедуре. Треба да захвалимо Србији на томе. Поједине земље траже и да се одрекнете свог држављанства да бисте имали још неко. У овом случају нема никаквих условљавања. У тренутном процесу најтежа ствар је да одете у конзулат и предате захтјев и онда је и некоме и то проблем - поручио је Поповић и додао да се данас аутоматски ништа не може урадити те да једноставно не постоји ни таква правна могућност о питању стицања држављанства. 

Према подацима Комесаријата за избјеглице и миграције Србије, држављанство ове земље је од 2011. до 2022. добило 179.302 грађана БиХ.

Вучевић о Додиковом приједлогу

И раније су из СНС-а навели да подржавају идеју Милорада Додика да власт у Београду омогући аутоматско држављанство Србије за све грађане Српске.

- Нема ниједног разлога да се такво нешто законски не уреди. И то не само за Србе из Српске, већ и за остале наше сународнике из других држава. Хрватска је већ урадила нешто слично, али и Мађарска која је то право дала свим Мађарима који су рођени на територији некадашње Аустроугарске. Зашто онда и Србија не би размотрила Додиков предлог и понудила држављанство свим својим сународницима, ма где они живели - рекао је раније “Гласу Српске” Милош Вучевић, који је сада предсједник СНС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана