Пашалић: У плану већи аграрни буџет, неусвајањем би настали проблеми

Срна
Пашалић: У плану већи аграрни буџет, неусвајањем би настали проблеми

БАНЈАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да се за наредну годину планира аграрни буџет у износу од 180 милиона КМ, а да би евентуално неусвајање буџета проузроковало бројне проблеме, јер би онда било ријечи о 75 милиона КМ.

Пашалић је рекао да би у случају режима привременог финансирање било упитно исплаћивање подстицаја, што је сада редовно.

“Питање би било да ли можемо да одржимо тренутни континуитет производње млијека, да исплатимо 500 КМ по хектару произвођачима пшенице који данас сију и рачунају на та средства”, изјавио је Пашалић за РТРС.

Он је навео да је намјера да се увећаним аграрним буџетом повећају премије млијека са 0,25 на 0,30 КМ по литру, као и да подстицајима буду обухваћена и мала газдинства.

Пашалић је напоменуо да Република Српска и БиХ производе довољно млијека за своје потребе, као и да је подијељено хиљаду јуница и да се већ два мјесеца примјећује раст откупа млијека.

Он је додао да се због повољнијих услова очекује већи принос пшенице, чија је цијена ове године већа и износи више од 0,60 КМ по килограму.

“Стање у пољопровреди није идеално, али смо успјели мјерама да помогнемо свим секторима. Увећавали смо средства током цијеле године”, рекао је Пашалић.

Он је поручио да неће бити несташице хране у Српској, иако постоји проблем у вези са растом цијена, како репроматеријала, тако и крајњих производа.

Када је ријеч о цијени пелета, Пашалић је навео да тренутно она износи од 600 до 700 КМ по тони, а да је та цијена у Европи дупло већа због чега произвођачи желе да извозе.

“Нисмо повећали цијену сировина за дрвопрерађиваче, до раста цијене пелета је дошло због раста цијене енергената”, рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да је још на снази мјера забране извоза пелета, с тим да се разматра приједлог да се омогући извоз око 50 одсто производње.

“Циљ је да се ограничи цијена пелета за домаћег потрошача, да се 50 одсто производње остави на домаћем тржишту, а остатак да се омогући за извоз да произвођачи на неки начин компензују мању зараду на домаћем тржишту”, рекао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана