Партије у битку за гласове крећу из Бањалуке

Маријана Миљић Бјеловук
Партије у битку за гласове крећу из Бањалуке

БАЊАЛУКА - Битка за власт у општинама и градовима широм Српске на предстојећим локалним изборима који ће бити одржани 6. октобра званично почиње данас, а највећи број странака одлучио је да у лов на гласове крене из Бањалуке.

Портпарол највеће владајуће странке у Српској - СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да изборну кампању та странка почиње из Бањалуке те да ће ту и завршити, како је навео, великом побједом.

- Почињемо већ данас у седам часова лијепљењем првог плаката у Бањалуци. Морамо да почнемо на вријеме јер нам је Бањалука, али и цијела Српска приоритет. Велико отварање кампање биће озваничено такође данас и то на тврђави Кастел, а биће присутни сви наши кандидати за начелнике и градоначелнике, али и одборнике у локалним парламентима - казао је “Гласу Српске” Ковачевић.

Циљ СНСД-а је, наводи, побједа у свим локалним заједницама широм Српске те најмање три начелничке позиције у ФБиХ, али и рекордан број одборничких мандата.

Уједињена Српска за разлику од већине других партија почетак изборне кампање озваничиће данас у Брчком, а завршити у Бијељини.

- Крећемо из Дистрикта Брчко јер сматрамо да је то једна од кључних тачака везаних за стабилност БиХ и Републике Српске. У Брчком треба више да будемо присутни јер је то по арбитражној одлуци заједничко власништво. Дакле та територија је и Република Српска и ФБиХ. Имамо право да будемо тамо онолико колико можемо, а чињеница је да можемо више - казао је “Гласу” лидер УС Ненад Стевандић.

ДЕМОС званично кампању почиње из Добоја на тврђави у том граду, а завршава на Палама. 

- Циљ нам је да наши кандидати за начелнике однесу побједу у Палама и Дринићу, али и да освојимо 103 одборничка мјеста у парламентима широм Српске, укључујући и три у Бањалуци - рекао је “Гласу” генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић.

ДНС се такође одлучио да старта из Бањалуке, док се још не зна гдје ће бити одржана завршна трибина. 

- У фокусу кампање биће свакодневне потребе грађана, квалитет живота и све оно што мучи наше људе на локалу. Вјерујемо да ћемо грађанима понудити рјешења тих проблема - казао је “Гласу” предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

Предизборну кампању из Бањалуке почиње и СДС и то са Трга Крајине. 

- За нас су овогодишњи локални избори другачији него што су икада били, с обзиром да смо санкционисана странка којој је укинут текући рачун. Дакле, предизборна кампања биће потпуно другачија, идемо на директни контакт са људима и нудићемо им програме који су специфични за сваку локалну заједницу у Српској  - навео је први човјек СДС-а Милан Миличевић и додао да се СДС адаптирао на све околности којима су били изложени, подсјећајући да су основали и СДС - Воља народа са којом излазе на изборе.

И ПДП креће из највећег града Српске и то, као и СДС, са Трга Крајине.

- Не знамо још увијек термин завршне трибине као ни гдје ће она бити одржана. То ћемо накнадно одредити. Залагаћемо се у кампањи за развој и напредак свих локалних заједница у Српској, али и понудити најбоље кандидате за градоначелнике и начелнике те одборнике који могу да спроведу такве политике - казао је “Гласу” шеф изборног штаба ПДП-а Ненад Вуковић и додао да ће настојати објаснити грађанима да нису сви исти те да је то, како је навео, разлог да гласају за ПДП.

Предсједница Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Ирена Хаџиабдић јуче је навела да је у Централни бирачки списак закључно са 22. августом уписано 3.400.204 бирача, од којих је 44.789 регистровано да гласају изван БиХ.

Навела је и да процес штампања гласачких листића тече у складу са планираним роковима под надзором службеника ЦИК-а у компанији “ЦПА” на двије локације у Калесији и Грачаници.

Навела је и да се средства за финансирање изборне кампање примају и троше искључиво путем посебног рачуна за финансирање трошкова изборне кампање, о чему су политички субјекти први пут дужни да поднесу извјештај три дана пред изборе. Хаџиабдићева је нагласила да ће ЦИК те извјештаје представити јавности три дана након избора.

Правила

Из ЦИК-а БиХ саопштили су да изборна кампања траје до 5. октобра у седам часова ујутру када ће почети изборна тишина. Предсједница ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да у току 30 дана, колико траје изборна кампања, политички субјекти на законом утврђен начин упознају бираче и јавност о својим програмима и кандидатима за локалне изборе.

Навела је и да су странке дужне обезбиједити равноправну промоцију кандидата оба пола у изборној кампањи.

У кампањи је забрањено уклањати, прекривати, оштећивати или мијењати штампане огласе, постере и друге материјале, а забрањено је и истицање, штампање и растурање изборних материјала у којима се жене и мушкарци представљају на стереотипан или понижавајући начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана