Парламент Српске усвојио измјене Закона о легализацији бесправно изграђених објеката

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас по хитном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о легализацији бесправно изграђених објеката који предвиђа да се омогући легализација индивидуалних стамбено-пословних објекта изграђених до 31. децембра 2013. године.

Законом је дефинисано да се ради о објектима чија је бруто грађевинска површина мања од 400 метара квадратних и који се налазе на дигиталним ортофото плановима Републике Српске.

Према овом закону легално изграђеним објектима сматрају се и помоћни објекти који су у функцији главног као што су гараже, љетне кухиње, оставе и слично, осим сложених објеката у смислу Закона о уређењу простора и грађењу, који су изграђени до 31. децембра 2013. године.

Усвојен је Закон о обавезном здравственом осигурању, којим се у знатној мјери уређује шири обим права осигураних лица приликом остваривања права на здравствену заштиту на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

У вези са овим Законом усвојени су и закључци клубова посланика СНСД-а, СП-а, ДЕМОС-а, УС, НПС-а и НДП-а према којима Народна скупштина обавезује Владу Републике Српске да предложи парламенту Српске измјене релевантних прописа којим ће се утврдити право на мјесечна новчана примања породицама са четворо и више дјеце, у којима је један од родитеља незапослен и то у року од 60 дана од дана ступања на снагу ових закључака.

Усвојен је и закључак ових клубова према којем Народна скупштина тражи од Владе да се до измјене релевантних прописа наведеним породицама у којима је један од родитеља незапослен обезбиједи исплата помоћи од 750 КМ на мјесечном нивоу.

По хитном поступку усвојен је Закон о измјенама и допуни Закона о пољопривредном земљишту, којим се уводи могућност замјене пољопривредног земљишта у својини Републике за пољопривредно земљиште јединица локалне самоуправе ради очувања земљишног Фонда за обављање пољопривредне производње.

Након апсолвирања дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио 35. посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана