Парламент Српске у другом кварталу о новом закону о државним службеницима

Маријана Миљић Бјеловук
Парламент Српске у другом кварталу о новом закону о државним службеницима

БАЊАЛУКА - Кројење новог закона о државним службеницима улази у сам финиш, а тај законски акт, који би требало да уведе реда у јавном сектору прије свега о питању запошљавања, наћи ће се пред посланицима Народне скупштине РС у другом кварталу ове године.

У Министарству управе и локалне самоуправе РС казали су “Гласу Српске” да је изради новог закона о државним службеницима претходила анализа примјене постојећег закона, али и спровођење хармонизације појединих рјешења са СИГМА принципима реформе јавне управе.

- Све те активности спроводи интерресорна радна група. Њихов рад је у завршној фази, након чега ћемо упутити акт у процедуру доношења. Наш приједлог Народној скупштини РС је да тај акт буде разматран у другом кварталу 2023. године - навели су у Министарству управе.

Нови закон о државним службеницима биће заснован на СИГМА принципима реформе јавне управе предвиђеним у области Државна служба и управљање људским потенцијалима.

- Посебна пажња биће посвећена дефинисању одредаба које имају за циљ професионализацију државне службе у свим областима управљања људским потенцијалима, а то су запошљавање, обуке, распоред, оцјењивање, те кадровско планирање, израда централног регистра. Тим актом биће дефинисана дисциплинска и материјална одговорност, али и престанак радног односа - навели су у ресорном министарству.

Значајне новине, наводе, односе се на унапређење рада државне службе, првенствено кроз анализу, аналитичку процјену и градацију радних мјеста те израду и употребу компетенција у свим процесима, почевши од процеса запошљавања у државну службу.

Члан радне групе за израду новог закона о државним службеницима Александар Радета навео је да је циљ новог акта побољшање тренутног законског рјешења и отклањање нејасноћа које постоје у његовој примјени.

- Новим законом побољшана је процедура запошљавања. Кандидати би убудуће прво требало да буду тестирани па ће тек онда услиједити интервјуи - рекао је раније “Гласу” Радета.

Нагласио је да би према новом законском рјешењу требало да буду награђени они који раде више и боље, али је у плану и да оцјењивање службеника буде једном годишње. Постојећим законским актом надређени оцјењују рад службеника два пута у току године.

Подзаконски акти

Александар Радета рекао је да је након усвајања новог закона о службеницима потребно донијети и неколико подзаконских аката за примјену самог закона.

- Тако да, и ако се усвоји закон у другом кварталу, реално би било очекивати да он ступа на снагу тек од почетка идуће године због припреме подзаконских аката за његову примјену - закључио је Радета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана