Париз добио "Српску кућу" (ФОТО)

ГС
Париз добио "Српску кућу" (ФОТО)

ПАРИЗ - У Паризу је данас свечано отворена "Српска кућа", у оквиру Олимпијских игара 2024. године, а отварању присуствују и предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић, који је пресјекао црвену врпцу.

Прије уласка присутнима су послужени погача и со.

Отварању присуствују и француски министар за спољну трговину Франк Ристер, министар спорта Србије Зоран Гајић, високе званице Француске и представници дипломатског кора.

"Српска кућа" смјештена у Парку Ла Вилет који ће за вријеме Олимпијских игара понијети име "Парк нација", јер је у њему смјештено чак 15 националних кућа, представљаће јединствени центар који ће посјетиоцима понудити богато и интерактивно искуство српске културе, историје, спорта и гастрономије.

Овај мултифункционални павиљон осмишљен је као мјесто гдје се традиција и модерност сусрећу, кроз иновативне мултимедијалне презентације и културне догађаје.

Централни дио "Српске куће" чиниће умјетничка инсталација "Корени", висока 6,5 метара, симболизујући "Дрво живота", која ће дочарати дубоке коријене српског народа и његове традиције, културе, историје.

Посјетиоци ће имати прилику да кроз напредне технолошке алгоритме виде анимације инспирисане српским спортистима, радовима Надежде Петровић, као и да се упознају са великим српским научницима и иноваторима попут Николе Тесле и Милутина Миланковића.

"Српска кућа" ће представити и богат документарни фото-материјал из Архива Југославије, који ће први пут бити приказан јавности.

Овај материјал укључује хиљаде артефаката везаних за учешће Србије на претходним Олимпијским играма.

Гастрономски дио павиљона омогућиће посјетиоцима да уживају у традиционалним српским јелима.

Осим културних и гастрономских догађаја, планиран је и богат пратећи програм, укључујући наступе прослављених српских умјетника.

"Српска кућа" биће отворена сваког дана од 10.00 до 22.00 часа, а улаз ће бити бесплатан за све посјетиоце.

Носиоци пројекта "Српска кућа" су Влада Србије и Привредна комора Србије, док су кључни партнери Амбасада Србије у Паризу, Туристичка организација Србије и Олимпијски комитет Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана