Парастос за страдалнике из Совјака

М. Вујић
Парастос за страдалнике из Совјака

ГРАДИШКА - У Совјаку код Градишке је данас одржан помен парастос и положени вијенци и цвијеће за страдале борце Одбрамбено - отаџбинског рата, борце НОР-а и жртве фашистичког терора.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Градишка Радомир Мајданац истакао је да је приликом изградње споменика за три погинула борца Одбрамбено - отаџбинског рата из Совјака намјера да се у наредном периоду упише број страдалих у Другом свјетском рату, јер у овом селу нема споменика који би указао на жртве усташког терора.

-Задовољство је да смо прошле године успјели изградити и освештати овај споменика који свједочи о страдању Срба из овог малог поткозарског села у претходним ратовима. Он свједочи о томе зашто смо ми у претходном Одбрамбено-отаџбинском рату одговорили и припремили се да се не деси толики број цивилних жртава као у Другом свјетском рату, када је страдао сваки четврти становник Градишке - закључио је Мајданац који је додао да је у Другом свјетском рату страдало 620 становника ове мјесне заједнице, од којих је 157 дјеце млађе од 15 година и 34 борца НОР-а.

Вијенце и цвијеће на споменик у Совјаку положиле су делегације Градске управе, Градске и Мјесне борачке организације и чланови породица погинулих бораца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана