Парастос за 12 свирепо убијених мјештана мајевичког села Брезје

Срна
Парастос за 12 свирепо убијених мјештана мајевичког села Брезје

ЛОПАРЕ - У страдалничком селу Брезје на Мајевици служен је парастос за 12 мјештана које су прије 32 године на свиреп начин убили припадници муслиманско-хрватских снага у протеклом рату.

"У ничим изазваном нападу живот је изгубило 10 цивила и два припадника војске који су дошли овдје да обиђу своје породице и нису били наоружани, а 35 мјештана је одведено у заробљеништво", рекао је предсједник општинске Борачке организације Лопаре Ристо Радић.

Он је навео да се у Брезју десило и једно од најсвирепијих убистава, човјек је везан за трактор и вучен док није преминуо.

"Ово је једно од најстрадалнијих села на Мајевици", рекао је Радић на јучерашњем скупу.

Према ријечима мјештанина Добривоја Михајловића, село је прије рата бројало 230 становника и 74 домаћинства, а сада у Брезју стално живе четири породице са 12 чланова.

"У селу је саграђена црква која је духовни центар окупљања за расељене мјештане и све оне који воде поријекло из Брезја и овог дијела Мајевице", навео је Михајловић.

Вијенце и цвијеће за жртве положили су чланови породица убијених, представници општинске Борачке организације Лопаре и локалне управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана