Папо: Огромна је разлика између Палестине и Палестинаца и Хамаса

ГС
Папо: Огромна је разлика између Палестине и Палестинаца и Хамаса

БАЊАЛУКА- Професор на Бен-Гурион универзитету у Негеву, јужном Израелу, Елиезер Папо изјавио је да постоји огромна разлика између Палестине и Палестинаца и Хамаса.

-Хамас је револуционарна организација, њима Палестинци нису циљ, већ средство за остваривање циљева глобалне исламске револуције - рекао је професор Папо у изјави за РТРС.

Према његовим ријечима, народ у Гази изложен је страховлади Хамаса и “залагању властите главе”.

Папо каже да је ситуација на том подручју јако компликована и да људи не разумију и не знају шта се дешава.

-Трећина мојих студената су Арапи. Чак и кад би постојале двије државе, ја бих и даље имао трећину студената Арапа. Двадесет одсто Израелаца су Арапи и имају израелско држављанство и у случају стварања палестинске државе, они не би отишли у ту државу. Проблем је што односи Израела и Појаса Газе уназађују односе Израела и израелских Арапа. Они су разапети између лојалности и уживања у благодетима које им даје једна развијена држава и лојалности према људима у Гази који су им први род - навео је Папо. Професор каже да је огроман притисак на израелску владу да се ова објава рата и погром искористе за рјешење питања Хамаса једном заувијек.

Поновио је да је субота у Израелу, када су напади почели, изгледала као дан у Холокасту, “радни дан у Јасеновцу”, а да је цијела идеја на којој почива ова држава “никада поново”.

-Ова држава је подигнута управо да се спријечи да Јевреји поново буду вођени као „овце на клање“ - навео је професор Папо.

Он каже да су у рату комплетне породице збрисане с лица земље и да свакодневно стижу подаци о бројним страдалим студентима, професорима, члановима њихових породица и пријатељима.

-Навикли смо на бомбардовање из Газе, да Израел узврати, али овакав сукоб, од суботе до данас, подсећа на Холокауст - казао је Папо.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана