Папирне архиве заглављене у прошлости

Маријана Миљић Бјеловук
Папирне архиве заглављене у прошлости

БАЊАЛУКА - Пожар који је недавно избио у згради бањалучке “Електрокрајине” у којем је страдао дио документације упалио је аларм у већини предузећа и установа да предузму конкретне кораке ка чувању важних података у дигиталној архиви.

Поједини већ намјеравају у планове за идућу годину да уврсте послове по питању складиштења податке у електронску форму, док  стручњаци у овој области сматрају и да би измјенама постојећих законских рјешења требало додатно подстаћи и осигурати стварање дигиталне архиве.

Директор “Жељезница РС” Слађан Јовић каже да је тренутно сва документација складиштена у архиву тог предузећа.

- Случај који се недавно десио у згради “Електрокрајине” дефинитивно је упалио аларм у свим предузећима да иду ка стварању дигиталне архиве. Већ сада планирамо да идуће године урадимо филмовање, односно скенирање комплетне документације и да она тиме буде у електронској форми. Морамо одговорније приступити чувању документације - рекао је “Гласу” Јовић.

Исту поруку шаљу и из “Пошта Српске” гдје наводе да воде рачуна да сва документација предузећа буде максимално обезбијеђена, али да је немогуће предвидјети немиле догађаје. 

- Ми сада већ предузимамо конкретне кораке ка стварању дигиталне архиве. Један дио документације већ смо складиштили у електронску форму. Приоритет нам је тренутно она документација која је најважнија и над којом постоји обавеза чувања. Идемо ка стварању дигиталне архиве коју планирамо чувати на више локација - казао је “Гласу” директор “Пошта” Миладин Радовић.

У компанији “Инфинити АДС”, чланици “Инфинити Интернешнл Групе”, која је лидер у дигиталном архивирању у БиХ, наводе да су пожари који су избили лани у Инвестиционо развојној банци РС, али и недавно у “Електрокрајини” показали колико је дигитална архива важна.

- Након тих пожара настале су и разне спекулације зашто се то десило, односно зашто предузећа нису предузела мјере по питању заштите документације. Када би сва документација била у дигиталном облику, те манипулације биле би елиминисане. Неспорна је предност дигиталне архиве и по питању доступности података. Тренутно на тржишту је недостатак архивара, због чега предузећа немају запослене који посједују знање за управљање архивском грађом. Увођењем савременог начина пословања избјегли би и тај проблем - рекао је “Гласу” директор компаније Жељко Стојнић.

Нагласио је и да су земље Европске уније у овом домену отишле далеко испред домаћег тржишта.

- То им је поред нових законских рјешења наметнула и брзина приступа информацијама. Чекати да вам нешто дође поштом па и факсом је превазиђено у данашње вријеме. У уређеним системима папирна документација је скоро па у потпуности ишчезла  - поручио је Стојнић.

Када је ријеч о окружењу, наглашава и да је Србија 2021. године донијела нови закон који се односи на архивску дјелатност, а којим су појачане контроле, али и предвиђено кажњавање ствараоца архивске грађе.

Стојнић очекује и да ће наша земља ићи у том смјеру.

- Ми имамо закон који се односи на архивску дјелатност, а који је донесен још 2008. године. Међутим, он није много заживио. Требало би га допунити и ускладити јер је од његовог усвајања прошло 15 година. Привредним друштвима, односно ствараоцима документације, треба задати већу обавезу по питању чувања и управљања архивском грађом - закључио је Стојнић.

Допис

У пожару који се недавно десио у “Електрокрајини” уништена је архива и документација предмета за које су у току парнични поступци пред судовима. Ријеч је о документацији “Електропривреде РС” која је била смјештена у канцеларијама које је захватила ватра. Због тога су из ЕРС затражили од судова да прекину парничне поступке покренуте од стране Дирекције за снабдијевање електричном енергијом купаца, као тужиоца, као и да до даљег обуставе заказивање рочишта до успостављања процеса рада у новим просторијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана