Папандреу: Кризе генеришу и прилике

Срна
Папандреу: Кризе генеришу и прилике

ПРИЈЕДОР - Амбасадор Грчке у БиХ Димитрос Папандреу изјавио је данас да у свим ратовима, кризама и сукобима увијек постоје и шансе и да увијек има простора за оптимизам.

"Увијек су ту и они који спекулишу, широм свијета. Ми смо против креирања атмосфере страха. Ми мислимо да криза ствара и прилике", рекао је Папандреу на панел дискусији "Модалитети инвестиционе промоције - препоруке за Републику Српску" на инвестиционој конференцији "Инвест Српска 2022" у Приједору.

Он је оцијенио да су за инвеститоре најважнији законодавни оквир, информације о потенцијалима и како избјећи корупцију, а да од велике користи може бити и активност какву ова амбасада проводи у протекле двије године – оснивање грчких кутака у локалним заједницама у БиХ каквих је до сада успостављено шест, а у Приједору ће бити седми.

"Када долазите у неку нову средину, ви желите видјети се с људима који говоре језике, имају информације, расположени су за разговор", рекао је Папандреу и додао да је Небојша Савановић из Градске управе Приједор водећа особа која која је у овој локалној заједници креирала пријатељско окружење.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић рекао је да више од 250 фирми из Аустрије већ инвестирало у Српску, а најзаинтересованији су дрвна и металска индустрија, енергетика, прехрамбена индустрија и сектор информационих технологија.

"Наша дијаспора је изузетно важан фактор. Кад су у питању мала и средња предузећа, у 95 одсто случајева нашао се неко наш и излобирао да фирма за коју ради инвестира у њихов град. Не мора уложити новац, али инвестираће свој образ. Приједор то врло добро ради и тако се шири инвестициони потенцијал", додао је Филиповић.

Он је нагласио да је све више људи из дијаспоре који су се тамо остварили, имају капитал и њима се морају понудити исти услови, односно систем мора бити јасан.

"Важно је и креирати перцепцију о Републици Српској у свијету, да је наш народ отворен, да зна показати добродошлицу и бити на располагању. Стварање позитивне и атмосфере повјерења је значајан фактор", поручио је Филиповић.

Конзул у Генералном конзулату Србије Весна Маринковић рекла је да је Србија регионални лидер у директним страним инвестицијама, а да је сарадња Српске и Србије ојачана и специјалним и паралелним везама.

"Србија улаже у Републику Српску. Енергетика којом ви располажете вриједна је злата. Што се тиче дигитализације, Република Српска створила је добру подлогу оснивањем ресорног министарства и ту су везе доста живе, али мислим да би могло и више", навела је Маринковићева.

Она је као заједничке инвестиције Српске и Србије издвојила хидроелектрану Бук Бијела, аеродром Требиње и ауто-пут до Бијељине.

Шеф представништва Републике Српске у Штутгарту Мићо Ћетковић рекао је да Српска са Њемачком има суфицит у спољнотрговинској размјени од 23 милиона марака, да су њемачки привредници заинтересовани за енергетику, металску и дрвну индустрију, али и туризам, посебно бањски.

"Сви који желе да посјете бањска лијечилишта у Српској, њемачко социјално осигурање плаћа. Захтјеви се појединачно разматрају, али је то корист за све стране, јер дан у бањи у Њемачкој је, рецимо, 400 евра, а овдје можда 100 марака", појаснио је Ћетковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана