Папа позвао на мир у Украјини и на Блиском истоку

Srna
Папа позвао на мир у Украјини и на Блиском истоку

ВАТИКАН - Папа Фрањо позвао је у ускршњем говору на молитве за мир у Украјини и апеловао на дијалог између Израелаца и Палестинаца након недавног насиља.

Папа Фрањо је говорио о "мраку и сумраку у којима је свијет пречесто обавијен" и помолио се за мир.

"Помозите вољеном украјинском народу на његовом путу ка миру и баците свјетлост Ускрса на народ Русије", рекао је поглавар Католичке цркве у говору "граду и свијету", преноси Ројтерс.

На Тргу Светог Петра биле су распоређене почасне јединице ватиканске швајцарске гарде и италијанских карабињера. Ватикан процјењује да се на Тргу окупило око 100.000 људи.

Папа је замолио Бога да "утјеши рањене и све оне који су изгубили најмилије због рата и да се заробљеници врате својим породицама здрави", као и да "отвори срца цијеле међународне заједнице за настојање да се окончају овај рат и сви сукоби и крвопролића у нашем свијету".

Као што је чинио сваког Ускрса, папа Фрањо је позвао на мир на Блиском истоку, а његов апел је постао актуелнији усљед недавног насиља у Јерусалиму и прекограничне размјене ватре између Израела, Либана и Сирије.

"На овај дан, Господе, повјеравамо ти град Јерусалим, првог свједока твог васкрсења. Изражавам дубоку забринутост због напада ових посљедњих дана, који угрожавају климу повјерења и узајамног поштовања којој се надамо, која је потребна да се обновити дијалог између Израелаца и Палестинаца, како би мир завладао у Светом граду и у цијелом региону", рекао је он.

Папа Фрањо је у својој поруци поменуо и нестабилност у Либану, изразио наду да би "мученички народ Рохиња" из Мјанмара "могао наћи правду" и позвао на пружање додатне помоћи жртвама земљотреса у којима је у Турској и Сирији у фебруару погинуло скоро 56.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана