Папа критиковао свјетске лидере јер не спроводе мјере да успоре климатске промјене

Танјуг
Папа критиковао свјетске лидере јер не спроводе мјере да успоре климатске промјене

ВАТИКАН- Папа Фрања објавио је данас да би свјетски лидери требало да се стиде, јер не спроводе обавезујуће циљеве за успоравање климатских промјена. Апеловао је да почну то да раде прије него што буде прекасно, упозоривши да убрзано загријевање "Божије творевине" достиже "тачку без повратка".

Папа Фрања је упутио ову критику и апел због "неповратне штете" која је већ учињена људима и нашој планети, упозоривши још једном да сиромашни и најугроженији у свету плаћају највишу цијену, пренео је АП.

"Сада нисмо у могућности да зауставимо огромну штету коју смо изазвали и једва имамо времена да спречимо још трагичнију штету", упозорио је папа. Папино упозорење у документу "Хвалите Бога", који је објављен на празник имењака поглавара Римокатоличке цркве светог Фрање Асишког, свеца који воли природу, има за циљ да подстакне преговараче да прихвате спровођење обавезујућих климатских циљева на следеćем скупу Уједињених нација о тој теми, који ће бити одржан у Дубаију.

Користећи прецизне научне податке, оштре дипломатске аргументе и теолошка уверења и учења, папа Фрања је дао морални императив свету да пређе са фосилних горива на чисту енергију, уз мере које су "ефикасне, обавезне и лако се спроводе", навео је АП.

"Оно што се од нас тражи није ништа друго до одређена одговорност за наслеђе које ćемо оставити за собом када будемо отишли са овог свијета", рекао је папа Фрања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана