Памтити НАТО бомбардовања Српске, Републике Српске Kрајине и СР Југославије

Срна
Памтити НАТО бомбардовања Српске, Републике Српске Kрајине и СР Југославије

БАЊАЛУКА - Предсједник Србског сабрања "Баштионик" Предраг Адамовић рекао је данас у Бањалуци да се морају памтити сви страдали у НАТО бомбардовању Републике Српске, Републике Српске Крајине и некадашње Савезне Републике Југославије, као и они који су починили тај злочин.

"Мора се памтити не да би се светило, него да се тај злочин никоме никада не понови", рекао је Адамовић новинарима прије парастоса у Саборном храму Христа Спаситеља за страдале у НАТО бомбардовању. Адамовић је нагласио да је бомбардовање било кога осиромашеним уранијумом страшан злочин који вапи за правдом.

Он је подсјетио да посљедице таквог бомбардовања и данас сносе многи грађани Србије, без обзира на њихову националну припадност.

"Сјећамо се мале Милице Ракић и 79 убијене дјеце и свих страдали 1995. и 1999. године, али и 12 бањалучких беба и нашег распетог народа на Косову и Метохији који страда од руку истих", рекао је Адамовић. Он је позвао све институције и удружења да се придруже "замаху културе сјећања" како би се то урезало у национални идентитет и постало брана таквом злу.

У организацији Управе бањалучког Саборног храма Христа Спаситеља и Српског сабрања "Баштионик" данас је у Бањалуци служен парастос и одржана симболична шетња у знак сјећања на пострадале у НАТО бомбардовању Републике Српске, Републике Српске Крајине и некадашње Савезне Републике Југославије.

Свештеници Епархије бањалучке служили су парастос за страдале у Саборном храму Христа Спаситеља, а чланови "Баштионика" су организовали симболичну шетњу улицама Бањалуке од Трга Крајине до Храма, у знак сјећање на жртве НАТО бомбардовања.

Они су носили у тишини транспарент на којем је писало "Ми памтимо 24. март 1999. године". На данашњи дан навршиле су се 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана