Пале почињу с реализацијом највећег инфраструктурног пројекта у посљедњих 50 година!

Анита Јанковић Речевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Грађани Пала већ од идуће године могу рачунати на квалитетније, али и јефтиније централно гријање захваљујући новој савременој топлани чија ће градња почети најкасније на прољеће, као и чињеници да ће сваки потрошач добити бесплатан калориметар па ће плаћати онолико топлотне енергије колико и потроши.

То ће омогућити реализација једног од најзначајнијих капиталних пројеката у области комуналне инфраструктуре у који се општина упушта, захваљујући зајму Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за пројекат система централног гријања. 

Споразум у вриједности од десет милиона евра прије два дана у Сарајеву су потписали министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић и шеф Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануела Несл и то на начин да се седам милиона евра односи на зајам, док су преостала три милиона евра грант средства.  

Начелник Пала Бошко Југовић за “Глас” каже да ће им овај споразум омогућити да вишегодишњу идеју преточе у реалност и успоставе најквалитетнији систем даљинског гријања који ће у деценијама које долазе донијети много становништву ове локалне заједнице.

- Ранијом изградњом топловода до локације на којој ће бити изграђено ново постројење топлане и пројектним рјешењима која прате савремене стандарде у овој области Пале је препознато од ЕБРД и донатора као прва локална заједница у Српској и БиХ која ће топлотну енергију добијати из обновљивих извора енергије, што је у складу и са агендом ЕУ. То нам је омогућило да будемо и корисници најповољнијег кредитног аранжмана који тренутно постоји на европском финансијском тржишту - навео је Југовић. 

Он је нагласио да обнова система централног гријања представља највећи пројекат обнове комуналне инфраструктуре у Палама у посљедњих 50 година, наводећи да ће одмах прионути на посао.  

- Тендерску процедуру ћемо започети што прије како би с радовима могли почети већ од средине новембра. Пројекат подразумијева градњу нове топлане, реконструкцију комплетне топловодне мреже те уградњу калориметра - рекао је Југовић. 

Уколико градња почне на јесен Југовић очекује да ће грађани већ у зимској сезони 2025/2026. имати квалитетније гријање. 

- Нова топлана преузеће загријавање 60.000 квадратних метара простора, што стамбеног што пословног. То су потрошачи који су већ на мрежи, али оно што је најбитније јесте то да очекујемо прикључење нових. Све будуће сагласности за градњу биће усмјерене тако да сви нови објекти буду прикључени на централно гријање чиме ћемо искључити могућност гријања на струју или неки други енергент који би нам могао правити проблеме. Основни енергент у новом постројењу биће гас и биомаса - нагласио је Југовић и додао да ће нова топлана бити уз свадбени салон “Комета” док ће садашња, која се налази у центру, бити уклоњена.  

ЕКОЛОГИЈА

Бошко Југовић каже да ће у оквиру пројекта бити набављена механизација, односно дробилица и камион, која ће топлани омогућити да од локалног шумског газдинства “Јахорина” преузима целулозно и отпадно дрво. 

-  То ће знатно допринијети чишћењу наших шума те заштити и очувању екологије - казао је Југовић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана