Пад прихода од ПДВ-а зауставио инвестиције

Маријана Миљић Бјеловук
Пад прихода од ПДВ-а зауставио инвестиције

БАЊАЛУКА - Огромне обавезе према добављачима, али и одгађање планираних инвестиција само су неки од проблема са којима се боре градови и општине у Српској због пада прихода од ПДВ-а у локалне буџете.

Поједини градоначелници и начелници због све новонастале ситуације, односно знатног пада прихода од ПДВ-а ка њиховим локалним срединама увелико планирају ребалансе буџета, којима ће градске и локалне касе бити знатно мање у односу на увојене буџете за ову годину. 

Само у градској каси Градишке мање је чак 1,50 милиона марака новца од ПДВ-а у односу на прошлу годину.

- Приход од ПДВ-а је знатно подбацио. Видјећемо у којем правцу ћемо ићи. За сада је све преклапање. Све ћемо знати када урадимо извршење градског буџета за шест мјесеци, односно тада ћемо видјети у којој кондицији се градска каса налази. Након тога, донијећемо одлуку о томе да ли ћемо ићи у први овогодишњи ребаланс буџета - рекао је "Гласу" Аџић и нагласио да тренутно због мањих прихода од ПДВ-а дугују пуно новца извођачима радова.

Иста ситуација је и у градској каси највећег града у Херцеговини.

- Покушавамо да пронађемо нека рјешења због мањег прилива новца од ПДВ-а. Због те ситуације заустављамо инвестиције које су биле планиране. Не реализујемо их како не бисмо дошли у још већи проблем - казао је "Гласу" градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Нагласио је да имају прилив прихода од неких других накнада више него што су планирали, због чега раде мјесечне пресјеке и покушавају избалансирати приходовну и расходовну страну.

- Ако се настави овај тренд мањег прилива од ПДВ-а мораћемо ићи у ребаланс буџета наниже. То је нешто што нас вјероватно чека - закључио је Ћурић.

Идентична ситуација је и у општинама Српске, а најновији пресјек стања у Котор Варошу показује да се у буџет те локалне заједнице од ПДВ-а слило пола милиона марака у односу на прошлу годину.

- То се све одразило на капиталне инвестиције које смо планирали. Остали дио финансирања за сада није угрожен. Видјећемо каква ће бити ситуација идућих мјесеци. Сачекаћемо јесен и вјероватно ћемо тада морати да идемо у ребаланс буџета - рекао је "Гласу" начелник Котор Вароша Зденко Сакан.

Иста финансијска слика је и у општинској каси Теслића, гдје наводе да су због пада прилива од ПДВ-а морали одгодити плаћање појединих обавеза ка добављачима.

- До сада смо због мањих прилива ПДВ-а морали обуставити измирење обавезе ка добављачима. Још увијек су стрпљиви и нису нас тужили. Сачекаћемо још који мјесец па ћемо у септембру видјети како ствари стоје. Ако стање не крене набоље мораћемо да радимо ребаланс буџета наниже у одређеном проценту - казао је начелник Теслића Милан Миличевић.

У првој половини ове године Управа за индиректно опорезивање БиХ прикупила је 5,279 милиона марака прихода од индиректних пореза што је повећање за 6,33 одсто у односу на исти период лани, али је ка Републици Српској и ФБиХ отишло знатно мање новца због обавеза по основу спољног дуга које су стигле на наплату.

Законом о буџетском систему РС из 2005. године који је ступио на снагу од почетка 2006. године, буџету Републике Српске, након што легне новац од стране УИО, припада 72 одсто средстава која буду прикупљена од индиректних пореза, јединицама локалне самоуправе 24 одсто, а преостали износ од четири одсто иде за јавно предузеће "Путеви Републике Српске".

За отплату спољног дуга Републике Српске ове године планирано је скоро 150 милиона марака више него лани, када је за те намјене потрошено 266,5 милиона КМ.

Лакташи без проблема

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић каже да су приходи од ПДВ-а нижи, али да је добра ситуација са наплатом других извода финансирања.

- Одржавамо ову годину на нивоу на којем смо и започели. Први овогодишњи ребаланс буџета је усвојен. Оквир буџета је повећан за 1,50 милиона марака - казао је "Гласу" Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана