Оживљавање фашизма у срцу Европе

Вељко Зељковић
Оживљавање фашизма у срцу Европе

БАЊАЛУКА - Одлука да се дозволи да у сједишту Европског парламента у Стразбуру буде одржана конференција о католичком кардиналу Алојзију Степинцу, којом се одаје почаст и велича личност која је подржавала НДХ, срамотна је и неспојива са вриједностима које та иста Европа промовише.

Ово су прве реакције историчара након што је и поред бројних протеста и реакција ова конференција, коју је организовала европосланик из редова ХДЗ-а Жељана Зовко, ипак одржана у Стразбуру и поред бројних протестних писама упућених на адресу овог парламента од стране Института “Диана Будисављевић”, разних НВО, историчара из Србије, Италије, Канаде и САД, па и директора центра “Симон Визентал” из Јерусалима Ефраима Зурофа.

Историчар Александар Раковић каже да га нимало није изненадила одлука да се у овој престижној европској институцији дозволи одржавање прво изложбе, а затим и конференције о кардиналу Степинцу.

- То нису могла спречити никаква писма. Напори су били илузорни, јер је Европски парламент постао место у ком се већ одавно узвикује: “Слава Украјини”, што је поклич из нацистичког времена. Можда ћемо ускоро чути и “За дом спремни”. Хрватска годинама покушава канонизовати Степинца, па самим тим ревитализовати улогу НДХ, као геноцидне творевине. Сад су то дигли на један виши ниво. Али оно што брине јесте и све ово што се дешава у Украјини или, рецимо, у појединим балтичким државама. Фашизам и нацизам се буде у срцу Европе - упозорава Раковић.       

Како каже, довољно је погледати и неки од канала на кабловској, а који емитују разне документарне филмове на тему Другог свјетског рата, а кроз које се перфидно спроводи процес ревитализације фашизма и нацизма, а што, како је поручио, води ка негацији свих страшних догађаја и злочина који су се десили током овог рата.  

Слично мишљење дијели и историчар Милош Ковић, наводећи како је постало више него очигледно да је кренуо озбиљан талас ревизије историје Другог свјетског рата, те да оно што су многи наслућивали на стоту годишњицу избијања Првог свјетског рата, сада постаје сасвим јасно - да је главни циљ ревизија овог мрачног периода. Сматра и да је сукоб у Украјини на најшири начин показао да је данас бити усташа “карта за ЕУ”, колико год то звучало чудно и апсурдно.

- Ово је ревизија нацизма, фашизма и усташких идеја. Да ли је Римокатоличка црква икада кажњена због своје улоге у Другом свјетском рату? Није! Да ли је њу гонио Симон Визентал или било ко од ловаца на нацисте? Наравно да није. Посљедице тога видимо данас у оваквим срамотним догађајима као што су ове прославе кардинала Степинца у западној Европи - поручио је Ковић.

Европски парламент оградио се од конференције “Блажени Алојзије Степинац - свједочанство вјере, истрајности и наде”, уз образложење да су “искључиво посланици одговорни за незваничне активности, све док поштују углед парламента”. Жељана Зовко је пак рекла да не види ништа спорно у конференцији, уз наводе да се “на тај начин чува истина и подсјећање на Степинца”.

Алојзије Степинац био је загребачки надбискуп од 1937. до смрти 1960. године. Бројне чињенице потврђују да је он активно учествовао у стварању фашистичке НДХ и да је све вријеме знао за масовне покоље над Србима.

Брисање историје

Предсједник Српске лиге Александар Ђурђев каже да је Европски парламент на овај начин узео директно учешће у рехабилитацији усташтва и нацизма. Према његовим ријечима, Стразбур је некада био град херој отпора нацизму и град који је од те пошасти ослободио славни генерал француске војске Филип Леклерк. Данас је, како каже, то град у чијем срцу се “велича кардинал зла и монструозни србофоб попут Степинца”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана