Овог љета ништа од нижег пореза на храну

Маријана Миљић Бјеловук
Овог љета ништа од нижег пореза на храну

БАЊАЛУКА - Од заједничке комисије оба дома Парламента БиХ за усаглашавање текста Закона о ПДВ-у, који би требало да донесе нижи порез на храну, по свему судећи неће бити ништа, што практично значи да овог љета те законске измјене неће бити усвојене.

Наиме, формирање комисије запело је на Представничком дому јер су на претходној сједници пропала два приједлога за именовање чланова поменуте комисије. Колегијум Представничког дома тражио је да у комисији буду Сњежана Новаковић Бурсаћ (СНСД), Предраг Кожул (ХДЗ) и Шемсудин Дедић (СДА), док је посланик ПДП-а Бранислав Бореновић тражио да умјесто Новаковић Бурсаћ буде Мирко Шаровић (СДС). За први приједлог није било опште, а за други ентитетске већине.

Након тога, листа на којој је Шаровић упућена је на усаглашавање Колегијуму који није постигао сагласност о приједлогу Бореновића и њихов извјештај наћи ће се на сједници тога дома која је заказана за 27. ју­л.

- Увијек некаква већина има приоритет у предлагању. Колегијум је предложио представника Клуба СНСД-а, а онда су се они досјетили и урадили то што су урадили. Направили су велики проблем у цијелој причи. Када дође на ред гласање, сваки клуб гласа по својим ставовима. Не бих да прејудицирам шта ће бити на сједници крајем мјесеца, али мислим да су они то беспотребно урадили. Одговорни су за компликовање ситуације - рекла је “Гласу Српске” Новаковић Бурсаћ.

С обзиром на тешко нарушене односе на том нивоу власти, Новаковић Бурсаћ наводи да је тешко очекивати да буде формирана та комисија. 

- Неодговорни људи су упућивали неодговорне приједлоге. Покушавају се додворити гласачима. С обзиром на то да живимо у земљи у којој живимо, ништа нас не може изненадити - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Бореновић јуче није одговарао на наше позиве, као ни Шаровић.

У формирање комисије кренуло се прије више од мјесец јер је Дом народа Парламента БиХ усвојио измјене Закона о ПДВ-у које предвиђају нижу стопу пореза од пет одсто на храну, али и амандман Душанке Мајкић из СНСД-а који прво нису подржани у парламентарној комисији. Амандман се односи на то да буде нулта стопа ПДВ-а на основне животне намирнице, како је то затражила закључком Народна скупштина РС, умјесто оне од пет одсто која је, као приједлог СДС-а, усвојена у марту у Представничком дому.

С обзиром на то да су усвојене у различитом тексту, измјене су морале ићи на усаглашавање на комисију. Испред Дома народа у комисију су одређени Душанка Мајкић, Амир Фазлић (СДА) и Лидија Брадара (ХДЗ). Идући на потезу био је Представнички дом.

Процедуре

Из Управе за индиректно опорезивање (УИО) раније су најавили и да им је, када би биле усвојене измјене Закона о ПДВ-у, потребно најмање пола године да ускладе све прописе како би примјењивали тај закон.

- Потребно је измијенити  два софтвера, односно један који прати царину и улаз робе и други који прати систем ПДВ-а у унутрашњем промету. За све то потребна је одређена сума новца. Поред тога, и порески обвезници морали би мијењати своја софтверска рјешења како у малопродаји, тако и у књиговодству. Имали би трошак по том основу јер им нико не би на лијепе очи мијењао софтверска рјешења  - казали су раније у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана