Ово је сажетак пресуде Европског суда по апелацији Ковачевића, ево шта у њему пише

ГС
Ово је сажетак пресуде Европског суда по апелацији Ковачевића, ево шта у њему пише

СТРАЗБУР - Европски суд за људска права данас је објавио сажетак пресуде у предмету Славен Ковачевић против БиХ у којој је утврдио да је активно бирачко право Ковачевића прекршено.

Европски суд за људска права је, са шест гласова за и једним против, оцијенио да је БиХ прекршила члан 1. Протокола бр. 12 (општа забрана диксриминације) Европске конвенције о људским правима у погледу Ковачевићеве незаступљености у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и Предсједништву БиХ.

Суд је утврдио да је тренутни политички систем етничку заступљеност учинио релевантнијом од политичких, економских, социјалних, филозофских и других разматрања и на тај начин појачао етничке подјеле у земљи и нарушио демократски карактер избора. Конститутивни народи, сматра Суд, чигледно уживају привилегован положај у садашњем систему.

Подносилац апелације се жалио да због комбинације територијалних и етничких услова који се примјењују на Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине није могао гласати за кандидате по свом избору на посљедњим Општим изборима, који су одржани 2022. Слично, није могао гласати за кандидате по свом избору на посљедњим изборима за ниво Предсједништва БиХ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана