Ово је осам услова за БиХ из препоруке Европске комисије за кандидатски статус

ГС
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Европска комисија ће данас дати препоруку за кандидатски статус Босни и Херцеговини уз осам услова који су постављени.

У препоруци се наводи да БиХ мора предузети сљедеће кораке уколико жели напредовати на путу евроинтеграција:

 

1. Приоритетно је усвојити измјене и допуне постојећег Закона о Високом судском и тужилачком савјету

 

2. Усвојити нови закон о високом судском и тужилачком савјету и усвојити закон о судовима Босне и Херцеговине

 

3. Усвојити закон о спрјечавању сукоба интереса

 

4. Предузети одлучне кораке за јачање превенције и борбе против корупције и организованог криминала

 

5. Одлучно унаприједити рад на осигуравању ефикасне координације на свим нивоима када је ријеч о управљању границом и капацитетима управљања миграцијама, као и осигурати функционисање система азила

 

6. Осигурати забрану тортуре, посебно успостављањем националног превентивног механизма против тортуре и злостављања

 

7. Гарантовати слободу изражавања и медија и заштиту новинара, посебно осигуравањем одговарајућег судског поступка у случајевима пријетњи и насиља над новинарима и медијским радницима

 

8. Осигурати резултате у функционисању на свим нивоима механизма координације о питањима ЕУ, укључујући развој и усвајање националног програма за усвајање правне стечевине ЕУ

 

У јуну 2022. су, на инсистирање Аустрије и Словеније, земље закључиле да су спремне дати кандидатски статус БиХ, али да им је потребан извјештај Европске комисије и препорука, што би данас ускоро требало и да се деси.

Након тога, о кандидатском статусу ће Савјет Европске уније, односно све чланице једногласно донијети одлуку у децембру ове године.

Од БиХ је затражено да ради на реформама те је наведено неколико приоритета, а очекује се да би у децембру могли добити позитиван одговор чланица с обзиром на то да се ради о идентичној формули препоруке ЕК као што је био случај са Украјином и Молдавијом.

Раније искуство говори да би чланице могле поставити и додатне захтјеве, но кандидатски статус је скоро па извјестан, пише Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана