Ово је БиХ: Конаковић објаснио како до хеликоптера

ГС
Ово је БиХ: Конаковић објаснио како до хеликоптера

САРАЈЕВО - Министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је да данас да ово министарство није надлежно да одобри долазак и прелет хеликоптера МУП-а Србије који би помогао гашење пожара на подручју општине Гацко.

- Ми смо добили захтјев од Републике Српске, чини ми се да је у питању Цивилна заштита и као и у свим другим случајевима, наше дежурне службе запримају ту врсту захтјева и просљеђују надлежним институцијама на поступање. Захтјев за долазак кадета смо послали Граничној полицији, а овај допис Министарству саобраћаја и комуникација и Министарству одбране БиХ. Министарство саобраћаја, уз претходно прибављену сагласност Министарства одбране БиХ, нама издаје ту врсту дозволе, коју ми онда само прослиједимо. И у овом случају, као и у претходним, Министарство спољних послова нема никакву надлежност да одобри или забрани, или да подузме било какву даљу активност, осим да искомуницира између ових институција - рекао је Конаковић за Аваз.

Он је рекао да је ово "још један злонамјеран напад на Министарство спољних послова БиХ".

Спорно му је и што је Република Српска затражила помоћ Србије за гашење пожара, а не од Оружаних снага БиХ.

- Наравно да је индикативно. Оружане снаге БиХ у оваквим ситуацијама пружају ту врсту подршке и за разлику од представника власти у Републици Српској, ја никада не бих кочио било какву акцију која спасава људске животе или спречава штету. Савјет им је нека се обрате хитно ОСБиХ, ако им је заиста стало до људи на том простору, њихових живота и добара - рекао је Конаковић.

Цвијановић тражи од Конаковића хитну реакцију: У питању су животи, не политика

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана